Púder Nélkül

2011.11.26. 14:45

Különleges pedikűr: halcsók a lábakon

Nem csak krémmel, ollóval és reszelővel tehető bársonyossá a láb bőre a garra rufák, más néven szívogató piros márnák is elvégzik ezt a munkát.

S. Töttő Rita

Kell egy kis idő, amíg megemészti az ember lánya, de látva ezeket a picike, ezüstszínű halakat, ahogy úszkálnak az akvárium tiszta vizében, minden kétség elszáll afelől, hogy kellemetlen élmény lehet a halpedikűr. - Ártatlan kis jószágok ezek, amelyek addig szívogatják, rágcsálják az elhalt hámsejteket a bőrfelületről, amíg azok teljesen el nem tűnnek - magyarázta Koncsik István, aki Székesfehérváron ismerteti az arra fogékonyakkal a módszert.
A garra rufák, más néven szívogató piros márnák eredetileg planktonnal táplálkoznak, ám ahol ez az élőlény a víz melegebb hőmérséklete miatt nem marad meg, más táplálékforrás után kell nézniük. A doktorhalaknak is becézett állatok természetes közege a törökországi Kangal patak 36-38 fokos termálvize, ahová sokan járnak egy kis különleges peelingre, kényeztetésre.

Amint ugyanis belépnek az emberek a patakba, azonnal rácuppannak az apró halak, és rágcsálni kezdik az elhalt bőrsejteket. Ugyanez az érzés és hatás érhető el a halpedikűrrel, amikor az ember csak a lábát lógatja bele az akváriumba. Mintha finoman csókolgatnák az ember bőrét, olyan érzés, és fél óra alatt simább, bársonyosabb talppal távozhatunk.  Tíz alkalom után pedig a berepedezett, érdes bőr is megújul - tette hozzá Koncsik István, aki ugyan kizárólag szépészeti pedikűrrel foglalkozik, de ezek a halak állítólag alkalmasak a pikkelysömör kezelésére is.

S hogy mégis miért választják egyesek a halpedikűrt a hétköznapi eljárás helyett? Mert így bizony nem kell félni a pengék megcsúszásától, ráadásul a halak az élő szöveteket egyáltalán nem bántják, kizárólag az elhalt hámsejteket tüntetik el.

Szerző: S. Töttő Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!