Púder Nélkül

2012.10.11. 06:14

Bálint Éva színésznő két picivel

Szombathely - Egy női oldalon olyan férjeket is kellene gyűjteni, akik kellően értékelni tudják otthon lévő feleségük tevékenységét. Szabó Tibor és Bálint Éva színészpárnál jártunk.

Merklin Tímea

- Évikével nagyon jó élni. Békés, harmonikus hátteret biztosít, nagyon szépen bánik a gyerekekkel - ez az alapvetés Szabó Tibortól, aki a karján ülő kétéves Bálinttal nyitja ki a kaput, odabent alszik a nyolchetes Dorka az anyukája mellett.

- Milyenek a mindennapok két picivel?

- Egy-kettőre eltelik a nap, délelőtt főzés, takarítás, együtt ebédelünk. Délután elmegyünk valahova, sétálunk a tó körül vagy a Fő téren - meséli Bálint Éva, akinek nagy öröme a nemrégiben vásárolt testvérkocsi, mert a két gyerekkel hosszabb távokat csak így tud megtenni. Elöl ül Bálint, hátul fekszik Dorka. Így el lehet jutni még a fodrászhoz is Évának új frizurája lesz, hátul rövid tépett, elöl hosszú. Azelőtt egy óra alatt ötven métert jutottak előre, mert a kisfiú mindig leállt szedegetni a kavicsokat. Bábszínházban is voltak már, látták a Ti-ti-tá című csecsemő előadást, amelyre úgy vonultak be, hogy Bálint kézen fogott egy ismeretlen kislányt a lépcső alatt, és felvezette, a szülők csak bámultak e gyors párválasztás láttán.

"Én így most jól vagyok" - mondja Bálint Éva (33), aki képünkön a Babits becenévű kétéves Bálinttal és a nyolchetes Dorkával látható. A színésznő addig lesz velük, ameddig csak lehet, esze ágában sincs bölcsődébe adni őket. Úgy véli, aki megteheti, hogy otthon marad a gyerekeivel, jó, ha megteszi. Fotó: Benkő Sándor

- Most kezdek belejönni, mit hogy kell csinálni két gyerekkel. Eleinte nagyon fárasztó volt, de most már látom, melyikük, mikor, mit csinál, megtanultam kezelni az új helyzetet. Mindenki rémisztgetett, hogy milyen nehéz lesz majd segítség nélkül, de az erdélyi barátnőim bíztattak, hogy minden megoldható. Most már nagyon élvezem a helyzetet, nem akarom bölcsődébe adni a gyerekeket, hogy más nevelje őket. Addig szeretnék itthon maradni, ameddig csak lehet, ki akarom élvezni ezt a pár évet.

Dorka mozgolódik az ágyon, ölbe kell venni. Bálint a kezét szokta puszilgatni, reggelenként kéri, hogy tegyék be a mini manót - akit ő Donak hív - melléje az ágyba. Most azonban a jegyzetfüzet érdekli, papírt kér, rajzol, aztán táncolni kezd, mert édesapja bekapcsol egy halk zenét; bu - mondja, azt jelenti buli van, és láthatólag ő azt nagyon szereti. Ha nem tetszik neki a zene, azt mondja: má (mást!), de ha igen, boldogan léggitározgat, forog a szőnyeg közepén. Ha a Bartók Rádió szól, vezényelni szokott. Éva rengeteg mondókát tud, mert még otthon az erdélyi színháznál minden évben csináltak gyermekelőadást, amihez sok anyagot gyűjtöttek. Az apukának csak két állandó versikéje van: a Tente baba, tente és a Cirmos cica, haj...

Bálint bemászik a kiságyba, huncutkodik, hozza a cumiját. Barátkozik, élvezi, hogy megnevettet minket. Bele is feledkeznénk a játékba, de a vendégségnek is van határa; nagy szeretettel kikísér.


Tibor nem tanul otthon szerepet

- Nyáron, amikor cseh rendezővel próbáltunk, hosszú próbák voltak, egész nap nem voltam itthon, viszont itt lehettem este a fürdetésnél. Két fürdőszoba van, a lányszakasz fent, a fiúszakasz lent - meséli Szabó Tibor. - Most fél három és hat között tudok itthon lenni, a fürdetésnél nem, így Évának nehezebb. A délutánokat azonban együtt töltjük, megyünk cukrászdába, vásárlással kötjük egybe a sétát. Nem szoktam itthon tanulni, inkább bemegyek előbb próbára.

A család az alvást is újragondolta: Tibor külön szobában alszik, Éva a gyerekekkel, hogy a munkába menő tudjon pihenni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!