Púder Nélkül

2012.10.25. 09:26

Megfelelésben - Pszichológus a kiégésről

Szombathely - Bár a kiégés minden esetben egyedi jellemzőkkel bír, a kutatások nyomán fel lehet vázolni egyfajta ciklikus mechanizmust a szindróma kialakulásában - tudjuk meg Sebők Franciska pszichológustól.

Merklin Tímea

- Jellemző, hogy kezdetben nagy reményekkel, lelkesedéssel közelít az illető a munkája iránt, egész személyiségével részt vesz abban. Gyakran vállal plusz feladatokat, magánélete sokszor a háttérbe szorul. Amennyiben nem sikerül egy egészséges, harmonikus egyensúlyt kialakítani a munkába való bevonódás mértéke és a magánélet között, lassan elbizonytalanodik, frusztrálódik, hiszen nem tud megfelelni az elvárásoknak. Ebben a szakaszban az érintett saját személyiségét tekinti munkaeszközének, kudarcait saját személyisége kudarcaként éli meg. Gyakran irreális elvárásokat állít maga elé, folytonos megfelelési, bizonyítás vágy jellemzi, és mindezek okán egyre gyakrabban frusztrálódik. Sokan munkahelyi kudarcaikat személyes hiányosságuknak könyvelik el, az önértékelés csökkenése mellett teljesítmény romlása, a munkával kapcsolatos fásultság jelenhet meg. A kiégés jól kezelhető, kialakulásának bármely szakaszában érdemes segítséget kérni, hiszen súlyosabb esetben depresszióhoz, pályaelhagyáshoz vezethet. Fontos preventív tényező az alapszemélyiség önismereti igénye, a különböző relaxációs technikák elsajátítása. Lényeges lehet a munkához való hozzáállás megváltoztatása, reális célok kitűzése, a szabadidő jó kihasználása. A megelőzést szolgálja egy jó munkahelyi team kialakítása, munkatársakkal rendszeresített csoportos megbeszélés, ahol ki-ki a maga problémáját elmondhatja. Mindezeken túl érdemes személyes érdeklődésünknek megfelelő tanfolyamokra, képzésekre járni, ahol hasonló érdeklődésű emberekkel tudunk együtt lenni, töltődni. Ha azonban hosszabb távon sem sikerül a problémákat megoldani, el lehet gondolkodni a pályamódosításon, az életfeladatok átstrukturálásán, a prioritások újrarendezésén. A kiégés állapota nehéz, és mind a testi, mind a lelki egészségre veszélyes állapot. Nem egy újabb hóbortja a mindennapi pszichológiának, így érdemes komolyan venni, és ha szükséges, segítséget kérni.

Címkék#kiégés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!