Púder Nélkül

2010.11.19. 13:57

A csíra szépít és fiatalít

Több diplomával a piacon csírákat árul hajnalonként Demeter Judit, hogy folyamatos, biztos bevétele legyen családja számára. Az 52 éves hölgyön nem látszik az életkora, de az sem, hogy öt gyermeke van.

Merklin Tímea

Demeter Judit végzettségei szerint óvodapedagógus, egészségfejlesztő mentálhigiénés szakember, és tanult művészetterápiát is. 2003 óta dolgozik azzal az önismereti, személyiségfejlesztő, holisztikus módszerrel, amely a szabad mozgáson alapul, és felszabadítja az emberben lévő kreatív erőt. Alkalmanként felnőtteknek tart ilyen foglalkozásokat. Táncterápiás csoportja most indult. Egy másik kurzusán anya-magzat kapcsolatépítő tréninget tart, kismamákat készít fel a várandósság során megtapasztalható változásokra. Egy női körben (nők részvételével) öngyógyító, stresszoldó foglalkozásokat tart, énekléssel, táncolással, dobolással. Csíráztatással először azért foglalkozott, hogy a családjának egészséges táplálékot tudjon adni. Aztán megnövelte a mennyiségeket, mert a csírák eladására szükség lett a jövedelem biztosítása miatt.
 
- Öt gyerekemből három él velem. Marcell 27 éves, már önálló felnőtt. Nóra és Réka ikrek, 23 évesek, közülük az egyik itthon lakik, de dolgozik. A két kicsi Barnabás (15) és Adrienn (13) még iskolás, akikről gondoskodnom kell. Egyedülállóként nem könnyű megélni azt, hogy kiteszem a gyerekeimet annak, hogy van vásárlóerő vagy nincs. Folyton úgy érzem, hogy egyensúlyoznom kell, olyan ez, mint a kötéltánc. Nem eshetek le. A piacon értékesített csírák fontos bevételi forrást jelentenek számunkra - mondja Demeter Judit, akit sokan a piacról ismernek, mások pedig meglepődnek azon, hogy ott látják a tanárnőt, akivel a főiskolán találkoztak előadóként. 
 


- A belső lényegem nem változik attól, hogy a piacon árulok. Óvodában dolgoztam, mielőtt úgy döntöttem, hogy otthon maradok. Ez akkor volt, amikor az ötödik gyerek megszületett. Az akkori férjemmel úgy döntöttünk, hogy otthon maradok főállású anyának. Tudtam, hogy bezárulnak ezzel az ajtók előttem a munkahelyeken, de mégis ezt választottuk, mert a gyerekeknek szüksége volt rám otthon. Úgy gondoltam, ha majd megnőnek, és nem lesz rám szükség, legalább 4 vagy 6 órás munkát majd csak találok.

De nem így lett. Judit sok helyre pályázott, de egyik helyen pályaelhagyónak minősítették, a másik helyen fiatalt kerestek, akinek kevesebb fizetést kell adni.
 
- Nem értem. Tudok dolgozni, szeretek dolgozni, értem a dolgomat, sokat tanultam, sokat tudok adni. Igaz, hogy 52 éves vagyok, de már nem picik a gyerekeim, nem maradok otthon valamelyikkel kéthetente táppénzre. Azért mert rászántam néhány évet arra, hogy anyja legyek a saját gyerekeimnek, hátrányos helyzetbe kerültem.


Judit már óvónőként is csíráztatott a gyerekeknek, hogy legyen uzsonnára a kenyérkéjükre. Ő maga is ezeket fogyasztotta, a családjának is ezt kínálta. Búzafűlevet ivott, csírákat evett, és olyan személyes megfigyeléseket tett, amivel érdemes volt mélyebben, részletesebben foglalkozni.

- Azt vettem észre, hogy friss lettem, kitisztultak a gondolataim, csillog a szemem, mennek a dolgok, bírom a munkát. A csírákban több százszoros a vitamin-, az ásványi anyag és a nyomelemtartalom. Áttisztítják az összes szervet, a vért. Mivel élő ételek, a sejtek megújulnak tőlük. Rendbeteszi az emésztést, szép lesz a bőr, a haj, a köröm. Évek óta nem voltam beteg. Orvosok is küldenek hozzám betegeket. Reuma és szív klubba is hívnak előadást tartani.

Mit tehetek

Ha nincs munka, nincs társadalmi segítség, nem marad más: vegye kézbe az ember a sorsát. Higgye el, hogy maga még tehet valamit magáért. Sokan nem a jólétért, hanem az életbenmaradásért harcolnak.

Salátákba, pástétomokra vagy köretként is

Mit tudhatunk a csírák rendkívüli élettani hatásáról? - kérdeztük Bajkay Gáborné dietetikust.

A csíra rendkívül tápláló élelem, tele fontos enzimekkl, vitaminokkal. A vitaminok, ásványi sók koncentráltan vannak benne jelen, jóval nagyobb mennyiségben, mint a kifejlődő növényben  mondta a szakember.  Ha koncentrált a hatóanyag-tartalmuk, akkor nem kell nagy mennyiséget megenni, hiszen kis adagban képesek azt a hatást elérni, amit a kifejlett növényből csak extra mennyiséggel lehetne. 1-2 evőkanál elég belőlük naponta. Persze attól is függ, hogy milyen fajtáról van szó. A retek, a hagymacsíra például intenzívebb.

Bajkay Gáborné a vegyes összeállítást javasolja, például a brokkoli, káposzta, hagyma, retek, búza, mungóbab, napraforgó mixét, de legalábbis 3-4 félét érdemes összekeverve fogyasztani. Nagyon finom salátába, nyers pástétomba vagy rá, illetve köretként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!