Púder Nélkül

2011.07.07. 06:52

Felhőtlen nyaralás: tanácsok a betegségek, balesetek elkerüléséhez

Nyár, napsütés, szabadság, szerelem, strand. Ilyen körülmények között az ember gyakran megfeledkezik az esteleges veszélyekről, balesetekről, melyek kellő odafigyeléssel megelőzhetők lennének.

Káposztás Vivien

A magyar ember egészségmagatartásából hiányzik a prevenció, a megelőzés, ezért Dombai Szilvia veszprémi iskolavédőnő tanácsokkal látja el olvasóinkat a felhőtlen nyaralás érdekében. A leggyakoribb nyári baleset a napszúrás, leégés, hőguta - melyek napvédőkrém és kalap használatával kikerülhetők. Gyakori balesetforrás, ha felhevült testtel ugrunk vízbe, ami izomgörcsöt, szívmegállást, halált okozhat.

Kellemetlenséget okozhat a rovarcsípés (szúnyog, pók, kullancs) illetve, szövődményei, amit riasztó krémekkel, kullancs elleni védőoltással lehet megelőzni. - Külföli nyaralás esetén még több veszély leselkedik a szabadságolókra. A hasmenéses megbetegedés kórokozói szennyezett étel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe, de nagy a veszélyt jelentenek a nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok fogyasztása  is. A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor a legfontosabb szempont a kiszáradás megelőzése, tehát víz, só és cukor bevitele.

 



Erre a célra előre kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények - mondja Szilvia. Ajánlott probiotikus készítményeket is a bőröndünkbe csomagolni, mert ezek a gyógykészítmények segítenek a felborult bélflóra egyensúlyukat helyreállítani. - Nem történhet baj, ha megtartjuk az általános a higiénés rendet: kizárólag jól átsült-átfőtt ételt fogyasztunk, kerüljük a tojásos, majonézes ételeket, a zöldségetés gyümölcsöt alaposan megmossuk - lehetőleg fertőtlenített lemosással - illetve ha palackozott vizet iszunk, és a fogmosáshoz is ezt használjuk - sorolja a tanácsokat a védőnő. - Az úticél megközelítését is tervezzük meg előre, ellenőrizzük az autó műszaki állapotát.

Oktassuk ki a gyerekeket a közlekedési szabályokra (kerékpározás, úttestre gurult labda) ne hagyjuk felügyelet nélkül a vízben! A fiatalok gyakran megbolondulnak a fesztiválok idején és meggondolatlanul létesítenek szexuális kapcsolatot - védekezzünk óvszerrel a nemi úton terjedő betegségek ellen. A bevitt folyadékmennyiségről is gondoskodjunk, napi 2-3 liter vizet fogyasszunk. Ha ezeket az egyszerűen betartható tanácsokat megfogadjuk, nem érhet minket kellemetlen meglepetés, és az üdülés valóban felüdülés lesz.

Szerző: Káposztás Vivien

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!