Púder Nélkül

2011.04.19. 14:04

Olcsón újat: így alakíthatjuk át otthonunkat fillérekből

Tavasszal a természet újjáéledő ereje megfertőz bennünket is, lázas nagytakarításba kezdünk, majd a bútorok vad tologatásába. Prevics Bori lakberendezőt, enteriőrtervezőt kérdeztük, hogyan varázsolhatjuk újjá otthonunkat akár fillérekből is.

Szabados Judit

Az alapos nagytakarítás, lomtalanítás és a téli holmik elpakolása után jöhet a tavaszi feladatok izgalmasabb része, a ház tavaszi köntösbe öltöztetése. A súlyos sötétítőket cseréljük le vékony, lágy esésű, lenge anyagokra vagy egyszerűen kössük el a függönyöket a megszokottól eltérően. Használjunk hozzá különböző függönydíszeket, függönyelkötőket.
Színes pléddel, párnákkal dobjuk fel az ülőgarnitúrát, költöztessünk virágokat a lakásba. Ne ragaszkodjunk a hagyományos kaspókhoz, használjuk kreatívan a minket körülvevő tárgyakat – tanácsolja Prevics Bori.
– Virágültetésre akár egy gumicsizma, akár a gyerekek régi homokozóvödrei is alkalmasak. Utóbbiból egész összeállítást készíthetünk, a színek teljes kavalkádját felsorakoztatva. A merészebbek régi lemezkádba, falikútba is ültethetnek, de egy ósdi ajtót is felhasználhatnak arra, hogy virágokat akasszanak rájuk. Ezzel kiemelhetjük a növényeket a térből, enteriőrt teremtve kedvenceinknek.

A teraszra, erkélyre is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A vastag, téli lábtörlőt cseréljük tavasziasabbra, erre akár a műfű is alkalmas. Ha a terasz burkolatával már nem szimpatizálunk, vagy a társasházi, panel egyformaságból szeretnénk kilógni, néhány apró fortéllyal újjávarázsolhatjuk az egész teret. Műfüvet, fa burkolóanyagot, de linóleumot is használhatunk a terasz, erkély fedőburkolására, hogy eltakarjuk a megunt járólapot. A korlátra nádból, vászonból rakhatunk takarót, hogy zegzugosabbá, védettebbé varázsoljuk a teraszt, de magunk is varrhatunk rá régi függönyökből, ágytakarókból egyedi burkolatot. Ha az erkély kicsi – ahogy ez a panellakásoknál lenni szokott – válasszunk mobil, összecsukható, egymásba rakható székeket. Ne zsúfoljuk tele a teret ülőalkalmatosságokkal, hagyjuk szellősen. A régi, elszürkült műanyag székekre varrjunk székszoknyát, rakjunk ugyanabból az anyagból terítőt az asztalra is – tanácsolja a lakberendező.

Ne feledkezzünk meg a virágokról sem, de a több kisebb cserépbe ültetett muskátli helyett válasszunk egy nagyobb kosarat vagy ládát, s abba rakjunk több színes virágot. Feldobhatjuk füzérlámpákkal is a hangulatot, de rizspapír, lufi és a karácsonyi izzósor segítségével magunk is készíthetünk egyedi lámpákat a balkonra. Nagyobb terasz esetén a fantáziánk tovább szárnyalhat, divatos fekvőfotelt magunk is barkácsolhatunk. A régi, már nem használt ágyra, heverőre, ülőgarnitúrára varrjunk új huzatot, dobjuk fel néhány színes párnával, pléddel, helyezzünk fölé baldachint, és állítsuk raklapra, hogy ne vizesedjen alulról. A vendégek minden bizonnyal a csodájára fognak járni legújabb szerzeményünknek.

Ami az árnyékolást illeti, a hagyományos napernyők helyett alkalmazhatunk napvitorlát is, amelyhez már pár ezer forintért hozzájuthatunk a nagyobb áruházakban. A kisebb erkélyekre korlátra csíptethető napernyőt is választhatunk.

Hogy a gyerekekről se feledkezzünk meg, a drága kerti faház helyett húzzunk fel sátrat, ami a kicsik saját birodalma lehet. Ültethetünk köré virágokat, de feldobhatjuk lampionokkal, füzérekkel is.

Ne féljünk kreatívan használni a különféle berendezési tárgyakat, kiegészítőket, próbáljuk új megközelítésbe helyezni őket. Alkalmazzuk bátran a színeket, törjünk ki a téli szürkeségből, hisz a vidám, színes kiegészítők között magunk is felszabadultabbak és mosolygósabbak leszünk.  Némi kézügyesség, egy varrógép és a régi textíliák, ágytakarók, függönyök segítségével újjávarázsolhatjuk otthonunkat anélkül, hogy mélyen a pénztárcánkba kellene nyúlni. A tavaszi nagytakarítás, lomtalanítás során kisöpört tárgyakat is újrahasznosíthatjuk, némi kreativitás segítségével egyedivé tehetjük a már megunt, nem használt bútorokat, kiegészítőket is.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!