Receptek

2010.10.12. 15:04

Pikáns ízű sütőtök krémleves - Eláruljuk a receptjét!

A piacon mostanában gusztusos halomban kelletik magukat a szép formájú sütőtökök. A legtöbb háziasszony fantáziája nem terjed tovább azon, hogy a tököt kisebb-nagyobb darabokra vágva meg lehet sütni és édeskés köretként vagy desszertként asztalra lehet tenni.

Osváth Sarolta

A sütőtök, őszi étrendünk egyik legegészségesebb zöldségféléje, azonban sokkal többféle feldolgozásra érdemes. Akik jártak már ilyenkor például Ausztriában, biztosan találkoztak egy különleges, pikáns ízű levessel, ami az osztrák konyha igazi, őszi szezonális gyöngyszeme. A sütőtök krémleves pirított tökmaggal valódi kulináris élmény, most eláruljuk a receptjét, mert oly egyszerű, hogy kevésbé gyakorlott háziasszonyok is meglephetik szeretteiket ezzel a különlegességgel.

Hozzávalók (4 fő részére): 60 deka sütőtök, egy szál póréhagyma, 3 db burgonya, 4 erőleveskocka, gyömbér (ízlés szerint), só, bors, egy doboz (250 ml) főzőtejszín, pirított tökmag.

Elkészítés: A sütőtököt és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk és karikára vágjuk, majd az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük körülbelül két liter vízzel. Hozzáadjuk a négy darab erőleveskockát, kevés sót és borsot, fedő alatt, lassú tűzön 15–20 perc alatt puhára főzzük. Kiveszünk a léből 10–15 kocka főtt burgonyát és félretesszük, a többit turmixgépben összeturmixoljuk egy doboz tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, tetszés szerint megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a korábban kivett, főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!