Receptek

2011.05.17. 15:25

Trendi program: kezdődhet a grillszezon!

Elérkezett végre a szabadtéri sütögetés ideje, mostantól már – amikor az idő engedi – áldozhatunk a kerti partik élvezetének. Ma már az sem ritka, ha az egyszerű családi vacsora grillen készül a kertben vagy a teraszon, sőt, nagyobb városi erkélyen is egyre trendibb programnak számít.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A grillezés híveinek nem kell mást tenniük, csak az égiekhez imádkozni, hogy az időjárás az idén jobban kedvezzen, mint a korábbi években. A tavalyi, tavalyelőtti esős nyár sokak kedvét elvette a grillezéstől, a statisztika szerint 40 százalékkal „leültette” a grilltermékek piacát is. Remélhetőleg azért nem sokan vágták sutba a grillkészüléküket, és egy alapos tisztítást, karbantartást követőn nincs akadálya annak, hogy akár már a héten kipróbáljuk a legújabb recept szerint készült sütnivalókat.

Az idén ugyanis minden eddiginél bőségesebb az előkészített grillételek választéka. Különösen azoknak jelent ez segítséget, akik nem hisznek a saját fűszerezés „mindenekfelettiségében” és bíznak a kipróbált ízekben. A nem gyakorlott grillezőknek mindenképpen az előkészített húsokat ajánljuk, hiszen a fűszerezés külön művészet. A túlsózott, borsozott, olajtól csöpögő húsokkal biztosan nem aratunk nagy sikert. Vigyázzunk arra, hogy a kiválasztott sütnivaló ne le gyen csípős, ha azt akarjuk, hogy a gyerekek is ehessenek a frissen készült ebédből, vacsorából. Lehet kapni különböző ízesítésű „mix” csomagokat, amelyekben paprikás, borsos, sajtos ízesítésű húskészítményeket találunk.



A kolbászok is gazdag ízvilágot képviselnek, a mustárostól a chilisig, bőven van miből választani. Nemcsak húst, hanem különböző zöldségeket is lehet sütögetni, nagyon finom ízekkel gazdagíthatjuk így a szabadban készült menüt. Cukkinit padlizsánt, paprikát, paradicsomot, krumplit és kukoricát is grillezhetünk bátran, nem bánjuk meg. Számoljunk azzal, hogy a sütés terjedő jó illata átcsalogatja a szomszédokat, és egy pohár kellemes bor társaságában meg kell kóstoltatnunk velük a grillen piruló finomságokat.

Szerző: Osváth Sarolta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!