Rendőrségi

2011.02.23. 14:00

Cozma-ügy: a Patrióta bár üzemeltetője szerint védelmet ajánlottak nekik a Beéry testvérek

A veszprémi Patrióta bár üzemeltetője, Kelemen Ádám azt vallotta nyomozati vallomásában - amelyet a Veszprém Megyei Bíróság tanácsvezetője a gyilkossági ügy szerdai tárgyalásán ismertetett -, hogy a helybéli Beéry testvérek korábban (még a Cozma-gyilkosság előtt) védelmet ajánlottak nekik, de ő és a társa kamerák felszerelése mellett döntött, mert "az olcsóbb".

MTI

A tanú a tárgyaláson elmondta, hogy a gyilkosság éjszakáján - 2009. február 8-án - a bárba Beéry Csaba és Beéry Tamás vezetésével érkeztek "libasorban" a kigyúrt, jobbára kopasz cigány férfiak, és a tetőtéri bárt foglalták el. (A Beéry testvérek a Cozma-üggyel kapcsolatban csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt folyó perben nyolcad- és kilencedrendű vádlottak, az emberölés bűntettében pedig tanúként szerepelnek.)

Kelemen Ádám azt vallotta, csak utólag értesült arról, hogy a bárba beözönlő társaság már a bejáratnál kötekedett a vendégekkel, hangoskodott, a bár egyik női alkalmazottját megsértették, két nőt inzultáltak. Az üzemeltető elmondta, hogy az emeleti bárban volt, emiatt sem a diszkóbeli, sem az utcai verekedést nem látta. Mint tanúvallomásában szerepel: amikor leért a kijárathoz, a biztonsági emberük azt mondta neki, hogy "ezt már nem hiszem el". Kint az utcán már csak azt látta, hogy Marian Cozma mozdulatlanul fekszik a földön és sporttársa, Zarko Sesum térdel mellette. Ő Sesumot felsegítette és a falhoz vezette, mert bedagadt a szeme és nem látott vele - vallotta a tanú, kitérve arra is, hogy eközben látott a helyszínről elfutó embereket. Hallotta, hogy valaki azt kiáltozta: "lelőtték, lelőtték", és látta Marian Cozma szívtájéki vérző sebét.

A Patrióta üzemeltetője szerint a társaság több mint ötvenezer forintos kifizetetlen számlát hagyott hátra, a bárban pedig több mint kétmillió forintos kár keletkezett. Kelemen Ádám elmondta: a történtek után még kinyitották a bárt és a diszkót, de vendégek nem mentek, csak újságírók keresték őket, így két hónap múltával bezártak. 

A továbbiakban a bíróság olyan tanúk nyomozati vallomását ismertette, akiket a tárgyalásra nem idézett meg, és csütörtökön is ilyen vallomásokat ismertet a bíró. 

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!