Sport

2010.06.15. 10:22

Foci vb, 2010: vuvuzela-szűrő Németországban, túlélési útmutató nőknek

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon használt vuvuzelák hangját megszűrő programot fejlesztett ki egy német hobbizenész.

MTI

Tobias Herre számítógépén kidolgozott egy szoftvert, amely a tévéközvetítésből képes "kitakarni" a rendkívül zajos trombitákat.

"Nagyon idegesített az állandó ricsaj, és a vártnál egyszerűbben sikerült a vuvuzelák által keltett aisz hangot eltávolítanom - jelentette ki a berlini szakember. - Biztos vagyok benne, hogy a tévétársaságok is rájöttek már erre a megoldásra, de talán nem szabad változtatniuk a stadionokból érkező jeleken."

Herre már feltette az internetre a találmányát, ám a rendkívüli érdeklődés miatt csakhamar megbénult a rendszer.

A dél-afrikai szervezők hétfőn közölték, hogy a televíziós társaságok, játékosok és edzők panaszai ellenére sem tiltják be a lármás tölcséreket, mivel azok részei az ottani kultúrának.

DILEMMA: KOREAI NÉPI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG VAGY ÉSZAK-KOREA?

Olyan ország nincs, hogy Észak-Korea" - válaszolta Kim Jong Hun, a Koreai NDK labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya egy dél-koreai újságírónak a brazilok elleni világbajnoki mérkőzés előtti sajtóértekezleten, majd jelezte: várja a következő kérdést.


A szakvezető kitért rá, hogy az ország hivatalos neve Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, és nem Észak-Korea. A média képviselőinek pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIA) munkatársai a lelkükre kötötték, hogy politikai kérdéseket ne tegyenek fel.

A szövetségi kapitány a kedd esti - Kassai Viktor által vezetett meccs előtt - tisztában van vele, hogy a brazilok az esélyesei, nemcsak a mérkőzésnek, hanem az egész vb-nek. 

"Azonban mentálisan nagyon erősek vagyunk, és ez a hozzáállás uralkodik majd a meccsen. Ha nyernénk a brazilok ellen, akkor nagy boldogságot szereznénk vezérünknek, Kim Dzsong Ilnek."

A vb-n a legalacsonyabban rangsorolt (105. hely a világranglistán) észak-koreai együttes szeretne erőt meríteni az 1966-ban a legjobb nyolc közé jutott alakulat teljesítményéből.

"Abból a csapatból még néhányan élnek, és elutazás előtt találkoztunk velük. Sok jó tanáccsal szolgáltak." - tette hozzá Kim Jong Hun.


KERÉKPÁRRAL DÉL-AFRIKÁBA

Kerékpáron érkezett a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságra egy angol szurkoló.


Rob Forbes tavaly októberben indult el lakhelyéről, Cirencesterből, és 20.200 km-t megtéve futott be a napokban Durbanbe.

A 27 éves férfi átúszta a Gibraltári-szorost, majd a fekete kontinensen továbbkarikázva jutott el a vb helyszínére, miközben egy jótékonysági szervezet számára gyűjtött pénzt.

OLDALTÖRÉS: Olasz-Paraguay: Lippi bosszankodik, Martino elégedett

 

 

 

"Amit sajnálok, az az eredmény. Az ilyen mérkőzéseket meg kellene nyernünk, noha a bekapott gólra megfelelően reagáltunk. A jövőben ennél jobban kell teljesítenünk. Ellenfelünk nem csinált semmi rendkívülit, végig a védekezésre összpontosított" - fogalmazott Lippi.

A szünetben lecserélt Gianluigi Buffonnal kapcsolatosan megjegyezte: a kapus már a bemelegítésnél hátfájásra panaszkodott, majd nem tudta folytatni a játékot. A 32 éves hálóőr szerint két nap elegendő számára, hogy rendbe jöjjön, és akkor már a következő mérkőzésen, vasárnap Új-Zéland ellen újra játszhat.

Az olaszok gólszerzője, Danieli De Rossi szerint megérdemelték volna a győzelmet:
"Szinte az egész meccsen mi irányítottuk a játékot, többet volt nálunk a labda. De nem könnyű olyan csapat ellen játszani, amelyet egyetlen cél vezérel: hogy pontot szerezzen a világbajnoki címvédő ellen. És mivel ők jutottak vezetéshez, még nehezebb volt a dolgunk."
 
A paraguayiak argentin mestere, Gerardo Martino nem panaszkodott:
"Nagyon szervezett csapatként játszottunk, a második félidőben is jól védekeztünk. Olyan ellenféllel szemben, mint az olasz ez egy jó eredmény" - mondta a szakadó esőben rendezett meccs után a dél-amerikai együttes kapitánya.

OLDALTÖRÉS: Túlélési útmutató nőknek

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!