Sport

2013.01.31. 20:19

Portisch Lajos látogatása, Gömböcz és Czupor sikere a szimultánon

Celldömölk - A Nemzet Sportolója, Portisch Lajos nemzetközi sakk nagymester volt a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola vendége.

Horváth Erika

A Szent Benedek iskolában már hagyománya van, hogy olyan hírességeket hívnak meg, akik tanúságot tesznek keresztény hitükről. Így lett szerdán Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója a vendégük.

A nemzetközi sakknagymester, olimpiai bajnok, húszszoros olimpikon, kilencszeres magyar bajnok, nyolcszoros világbajnokjelölt nem csak sakktudásáról tett tanúbizonyságot. A mintegy 160-170 fős közönséget énektudásával is meglepte, négy dalt szólaltatott meg Erkel Ferenc és Kacsóh Pongrác műveiből. Majd  életéről és sportolói pályafutásáról mesélt. Arról is, hogy mindig képes volt küzdeni, a kudarcok után felállni és újrakezdeni. A sakkozó nem kevés humorral, öniróniával számolt be gyengeségeiről is, amely által még inkább megnyilatkozott emberi nagysága. Keresztény, katolikus hitéhez a legnehezebb körülmények között is hű maradt. Minderről A sakk az én keresztem című interjúkötetében is vall.

Portisch Lajos szimultánnal zárta  látogatását az iskolában. Fotó: Szent Benedek iskola

A programot szimultán zárta, amikor is Portisch Lajossal 15 celldömölki és sárvári versenyző és az iskola ifjú sakkozói játszhattak. Két fiatalnak sikerült komoly meglepetést okoznia: Gömböcz Zsófia győzött, Czupor Attila pedig döntetlent ért el a világhírű nagymester ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!