Sport

2014.03.31. 16:25

Veréb és Ligeti az Európa-bajnokságon

A kedden kezdődő finnországi birkózó Európa-bajnokságon két szabadfogású birkózó képviseli a Haladás VSE-t: ifj. Veréb István a 86, Ligeti Dániel a 125 kilós súlycsoportban.

Horváth Erika

Keddtől vasárnapig a finnországi Vantaában rendezik meg az idei birkózó Európa-bajnokságot – a nők kezdenek, csütörtökön és pénteken a szabadfogású férfiak következnek, s a kötöttfogásúak zárják a kontinensviadalt. Ez az első olyan világverseny, amelyet az új súlycsoportokban bonyolítanak le. A 21 fős magyar csapatból heten Gulyás István szabadfogású keretéhez tartoznak. Nem indul a Haladás 74 kilós olimpiai bronzérmese, Hatos Gábor – mint már megírtuk, pihenőt kapott. Szőnyegre lép viszont az Eb-n a tavaly vb-bronzérmet szerző ifj. Veréb István a 86 kilóban (84-ről módosították), illetve az Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel 125-ben (120 volt a régi súlyhatár). A szabadfogású csapat március 16-a óta az oroszországi Kalinyingrádban készült, s vasárnap onnan utazott tovább Finnországba. A HVSE két válogatottját felkészültségükről és esélyeikről kérdeztük.

– Minden rendben van, készen állunk az Eb-re – összegzett Ligeti Dániel, aki szerdán mérlegek és csütörtökön birkózik. – Szeretem a kalinyingrádi edzőtábort, jók az ellenfelek, nagyon sokat készültünk. Viszont megfogalmazott elvárásokkal nem teszek magamra nagy terhet. Vannak változások a mezőnyben, de ez nem az új súlycsoportok, sokkal inkább azért van, mert az orosz birkózók „terjednek" szerte a világban. Ilyen például a 2006-ban a szombathelyi junior Eb-t megnyerő Gaglojev, aki most a szlovák színeket képviseli. Az új súlycsoport többeknek – például a grúz és a német srácnak – kedvezett, nekik kevesebbet kell fogyniuk. Az én súlyom 113 kg körül mozog – ezzel nincs nagy baj, remélem, elég lesz ahhoz, hogy mozgatni tudjam a nálam nehezebbeket is.

– Nagyon jó volt a felkészülés, amit lehetett, megtettük előbb Iránban, most pedig Kalinyingrádban. Sok edzőpartnerrel igyekeztünk tökéletesíteni a formát, remélem, ezt igazolni s tudom az Európa-bajnokságon – mondta ifj. Veréb István, aki csütörtökön mér és pénteken lép szőnyegre. – Nyerni megyek, mint minden versenyre, ha jó napom lesz és azt csinálom, amit elterveztem, nem lehet gond. Idén versenyen nem találkoztam a leendő ellenfelekkel, csak az interneten néztem az Eb-mezőnyt. Nem sok változott azzal, hogy 2 kg-mal több lett a súlycsoporthatár. Egy-egy új versenyző akad, de nagy cserékre nem kell számítani.

Kapcsolódó cikk:

Kihagyja az Eb-t, Hatos Gábor itthon regenerálódik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!