Sport

2015.06.16. 17:45

Már hét aranynál jár Magyarország - Hámori nyolcaddöntős, továbbjutott Kosiba is

Baku – Kedden – a kajak-kenu versenyek zárónapján – ismét éremeső hullott a magyarokra az Azerbajdzsánban zajló I. Európai Játékokon. A kőszegiek ökölvívója, Hámori Ádám a nyolcaddöntőbe jutott.

Horváth Erika

Az Európai Játékok hétfői kajak-kenu döntőiben két aranyat és egy bronzérmet szereztek a magyarok, kedden ezt további három arannyal és négy bronzzal fejelték meg. A női kajaknégyessel is győztes Kozák Danuta egyesben 500 méteren arany-, később 200-on bronzérmet szerzett. A dobogó legfelső fokát foglalhatta el a férfi kajaknégyes (1000 m) – Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel. A női kajakkettesek 500 méteres számában a Kárász Anna, Vad Ninetta duó harmadik lett. A 200 méteres döntők során férfi kajak egyesben Dudás Miklós meglepetés-aranyat szerzett. A Tótka Sándor–Molnár Péter duó pedig bronzéremnek örülhetett. Az 5000 méteres versenyek során a kajakos Csay Renáta is harmadikként zárt. A magyar kajak-kenusok tehát öt arannyal és öt bronzzal fejezték be az Európai Játékokat.

Kozák Danuta a női kajak egyes 500 méteres győzelme után. Ugyancsak kedden 200 méteren egy bronzérmet is szerzett. Fotó: MTI/MOB/Szalmás Péter

A keddi éremcsatákban még egy magyar járt még sikerrel. A női birkózók 58 kilogrammos súlycsoportjában Barka Emese norvég, orosz és azeri versenyző legyőzése után az aranyért léphetett szőnyegre – és meg is szerezte: az ukrán Tatjana Lavrencsukot 3-2-re múlta felül. A birkózók jelenleg két aranynál (Sastin Marianna, Barka Emese) és egy ezüstnél (Korpási Bálint) tartanak. Remélhetőleg tovább gyarapodnak az érmeik, hiszen ma a szabadfogásúak következnek, köztük a Haladás VSE két válogatottja, ifj. Veréb István (86 kg), valamint Ligeti Dániel (125 kg). A keddi, versenynap után Magyarország 7 arany-, 1 ezüst- és 5 bronzérmével jelenleg harmadik az éremtáblázaton Oroszország és a házigazda Azerbajdzsán mögött.

Megkezdték az ökölvívók is a csatáikat. Azaz a Haladás VSE 75 kg-os válogatottja, Harcsa Zoltán még nem. A 24 fős mezőnyben a 16 közé jutásért nem kellett megküzdenie, első meccsét a nyolcaddöntőben a svéd Chartoi és az ukrán Vojtaljuk csütörtöki mérkőzésének győztesével vasárnap vívja. A kőszegi Fitt-box Ökölvívó Egyesület 20 esztendős titánja, Hámori Ádám viszont már kedden ringbe lépett. Mint ismert, saját, 81 kilós súlycsoportja helyett a szakvezetőktől a 91-ben kapott lehetőséget. És élt is vele, a 25 éves szlovák Erik Tlkanec ellen mindhárom menetben jobbnak látták a bírók, meggyőző fölénnyel jutott a 16 közé, ahol a házigazdák versenyzőjével, a 26 éves, azeri Abdulkadir Abdullajevvel kell megküzdenie pénteken, magyar idő szerint várhatóan 12.30-tól.

Sikerrel vette az első fordulót a Celldömölki VSE-Swietelsky-Wewalka csapatával bajnoki címet szerző Kosiba Dániel a férfi asztaliteniszezők egyéni versenyében. A 23 éves magyar játékos a tapasztaltabb szlovák Tomas Konecznyt győzte le hatalmas küzdelemben 4:3 (7, -12, 8, -5, 5, -7, 6)-ra. Kosibának a szerdai második fordulóban nagyon kemény ellenfél jutott: a 20 esztendős Simon Gauzy a legelőkelőbb helyen jegyzett európai U21-es játékos, a kontinens felnőtt ranglistáján a 15. – Kosiba az 57. –, és cseppet sem mellesleg már szerzett egy ezüstérmet Bakuban a francia csapattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!