Sport

2017.07.10. 15:45

Vasi érmek a korcsoportos ob-ról

Borhy Marcell arany-, Gömböcz Zsófia és Ugróczky Péter bronzérmet szerzett a sakkozók korcsoportos országos bajnokságán.

Horváth Erika

A korcsoportos országos bajnokságot hat-hat fiú és lány korcsoportban rendezték meg Balatonlellén. Vas megyéből 19-en ültek asztalhoz - ez volt az ob legnépesebb megyei különítménye. A legtöbb indulót a 12 éveseknél számláltak; a fiúknál 48-an alkották a mezőnyt, ezért is nagyon értékes a Szombathelyi Sportiskola versenyzője, Borhy Marcell teljesítménye - a vasiak közül ő állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Marci a kilenc fordulóban 7 pontot gyűjtött. Majdnem végig vezetett. A 8. fordulóban csúszott be egy vereség, így a zárás nagyon izgalmasan alakult, hiszen az utolsó partit hatan kezdték 6 pontról. Ketten tudtak nyerni és 7 ponttal befejezni a versenyt. Borhy Marcell is - a Buchholz-számítás pedig neki kedvezett riválisával szemben, így a szombathelyi sakkozóé lett az aranyérem.

Borhy Marcell országos bajnoki címet szerzett a 12 éves fiúk között
Fotó: Borhy György

A 18 éves fiúknál a Haladás VSE két versenyzője is az élmezőnybe ért. Ugróczky Péter és Czupor Attila is végig jó pozícióban haladt előre a 21 fős mezőnyben. Mindketten 6,5 ponttal zártak, csak fél ponttal szerzett többet az első két helyezett. A két vasi fiú között is a Buchholz-számítás döntött: Ugróczky Péteré lett a bronzérem, Czupor Attiláé pedig a negyedik hely. A hét Vas megyei lányversenyző közül a sárvári Gömböcz Zsófia ért legtovább. A Haladás sakkozója a 14 évesek hétfordulós versenyében 4,5 ponttal bronzérmes lett. Az utolsó fordulóban becsúszott vereség miatt maradt le a még jobb helyezésről.

Az ob-szereplés alapján az idei korcsoportos világversenyeken három vasi sakkozó vehet részt: Borhy Marcell (F12) és Ugróczky Péter (F18) a szeptember 4-15. között a romániai Mamaiában rendezendő Európa-bajnokságra utazik, míg Gömböcz Zsófia (L14) az augusztus 18-27. között esedékes csehországi EU-s bajnokságra készülhet, amelynek Kouty nad Desnou lesz a házigazdája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!