Szentgotthárd

2014.09.18. 15:35

A víz minden városrészen gondot okozott

Szentgotthárd - Nehéz napokon vannak túl a város lakói, hétvégén meg kellett küzdeniük az ár- és belvízhelyzettel is.

Bajdó Bettina

 

Rüsics László mutatja Zsidán, hogy a garázsát hogyan tudta megvédeni az ártól

Kritikus állapotok alakultak ki szinte minden városrészen. Mindenütt próbálták menteni a menthetőt, Zsidán az árokban közel két méter magasan hömpölygött a víz, az ártól védeni kellett a házakat, a lejjebb fekvő garázsokat is. Rüsics László abból épített a háza elé gátat, ami éppen a kezébe akadt, s bár a garázsba befolyt a víz, szerencsére csak az autó alját érte el. Az utcán hajnalban hömpölygött az ár, talpon volt mindenki, hogy segítsék egymást. Farkasfán szinte ugyanez a helyzet alakult ki, ott a patakmederben lévő fák okoztak gondot. A csapadék a meder állapota miatt nem tudott elfolyni, veszélyeztette a házakat. Még a legfiatalabbak is munkába álltak, az asszonyok fogták a zsákokat, a férfiak pedig töltötték homokkal

- Rábatótfaluban nyolc házat kellett homokzsákkal védeni - tudtuk meg Huszár Gábor polgármestertől. Ebből két ház volt potenciálisan veszélyben.

- Az egyik háznál szombat este hét óráig szivattyúztunk, negyven centiméter vizet sikerült eltávolítanunk - folytatta a polgármester. Körberaktuk homokszákkal a házat, védtük a garázst és az ablakokat, ahol beszivároghatott volna a víz. Így sikerült megvédeni az ingatlant. Szentgotthárdnál aznap kilenc órakor tetőzött a Rába 404 centiméteren, negyed tízkor már két centiméterrel alacsonyabb volt a vízállás.

Farkasfán pedig a legkisebbek is részt vettek a védekezésben Anzsik Viktor is rakta a homokot a zsákba

A polgármester hozzátette, hogy szombaton a biztonság kedvéért 200 homokzsákot küldött még Zsidára, 700-at pedig Máriaújfaluba. Itt a tóból leszivárgó víz okozott gondot az utcákon. Az Apáti utcában pedig megcsúszott az út. A problémák vasárnapra megszűntek, most már a helyreállítási munkálatok zajlanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!