Szentgotthárd

2015.07.23. 11:37

Már csak egy szőrszál - Pont kerülhet a menhely öt éve húzódó ügyének végére

Szentgotthárd - Lerágott csont - így nevezte Huszár Gábor polgármester a kutyamenhely kérdésének öt éve húzódó ügyét. A problémára már megvan a megoldás.

Bajdó Bettina

Szentgotthárdon megtörtént a műszaki átadása-átvétele a leendő kutyamenhelynek. Mivel a létesítmény épületei építésiengedély-kötelesek, a használatbavételi engedélyt az építéshatóságtól megkérték. A kötelező önkormányzati feladatot ellátó kutyamenhely üzemeltetéséhez az engedélyező hatóságtól Vas Megyei Kormányhivatal Körmendi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály a működési engedélyt is külön meg kell kérni. A feltételek között ugyanis szerepel az állati melléktermékek elszállítására kötött szerződés és szakképzett személyzet (gyepmester) alkalmazása. A zavartalan üzemeltetés becsült költségei az idén valószínűleg fedezhetők a költségvetésben rendelkezésre álló 250 ezer forintból, arra viszont fel kell készülni, hogy az immár minden előírásnak megfelelő létesítmény működtetéséhez a következő évtől a mostaninál jelentősebb, becsléseink szerint havi 100 ezer forintnál magasabb költséggel kell majd a költségvetést tervezni.

Huszár Gábor polgármester stílusosan fogalmazva azt mondta, hogy a kutyamenhely ügye lerágott csont, öt éve húzódik már ez a kérdés. Olyan stádiumban van jelenleg az ügy, hogy már csak egy kutyaszőrszál választja el őket attól, hogy a kutyák a megfelelő helyen élhessék tovább az életüket, legkevésbé zavarva ezzel az ott élőket. Annyi kérése volt ezzel kapcsolatban, hogy a területre haladéktalanul ültessenek fákat, hogy nyáron ne csak a kennelekben, hanem a lombok alatt is hűsölhessenek majd az ebek. Dr. Sütő Ferenc (független) annyit fűzött hozzá, hogy reméli, nem tart majd hosszú ideig az átköltöztetés. A régi helyen végleg megszűnhet a kutyatartás, az ebek egy sokkal komfortosabb, normálisabb körülményeket biztosító telepre kerülnek. Ez a városnak 25 millió forintjába került, de egy régi problémát oldottak meg ezzel. Annyit kért, hogy oszlassák el a tévhitet, hogy a két menhely párhuzamosan működik majd.

Cziráky Zoltán, a szentgotthárdi menhely vezetője még a régi helyen az elhagyott ebekkel
Fotó: Szendi Péter

Szalainé Kiss Edina (független) az ebek jövőjéért aggódott. Feltette a kérdést, hogy vajon altatás vár-e a végén az ebekre. Huszár Gábor erre reagálva elmondta, hogy nem sintértelepet üzemeltetnek majd, hanem ebrendészeti telepet, így altatás nem lesz. Ha lejár a kutyák ideje, akkor átkerülnek a menhelyre, mely ugyanazon a területen van. Kiemelte, hogy eddig is volt szakember, aki foglalkozott a gazdátlan ebekkel, ez a jövőben sem lesz másként. Tárgyalnak a régi foglalkoztatóval, ha ő nem vállalja, akkor feladatra keresni kell új embert. Kijelentette azt is, hogy a jelenleg civil működtetésű menhely a jövőben bezárhat.

A képviselők megszavazták az előterjesztést. A testület egyetértett a kialakított, ebek elhelyezésére szolgáló telep SZET- Szentgotthárdi kft. általi működtetésével és felhatalmazza a polgármestert a megállapodások aláírására. Kijelentették, hogy a 2016. évi költségvetésben a létesítmény költségeit főképp a 2015. évi tényadatok ismeretében tervezni kell. Valamint gondoskodni kell a területen árnyékot adó növényzet telepítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!