Szombathely

2011.06.24. 09:25

Terepjárót kapott a kőszegi SOS Gyermekfalu

Új autót kapott kőszegi SOS Gyermekfalu. A Chevrolet Captiva típusú hobbiterepjárót tegnap adták át ünnepélyes keretek között az otthon lakóinak. A gyermeknapi hangulatú átadáson ott volt Barabás Éva és Janicsák Veca is.

Bonyhádi Zoltán

Hangos zeneszó, légvár, arcfestés, vattacukor, zsibongó gyerekzsivaj. Ezzel és egy nagy fehér járgánnyal találkoztunk csütörtök koradélután a kőszegi SOS Gyermekfaluba érkezve. A már-már gyermeknapi hangulat apropóját maga a négykerekű, illetve annak ünnepélyes átadása adta.

Az idén százéves fennállását ünneplő Chevrolet száz autót ajánlott fel az SOS Gyermekfalu Nemzetközi Szervezetének, ebből hatot magyarországi otthonok kaptak meg, köztük egyet a kőszegi. Szilágyi Imrétől, az gyermekfalu vezetőjétől megtudtuk, a többi helyre is hasonló típusú autók érkeztek, Orlandók, Captivák, Cruze-ok, ezek közül lehetett válogatni, ki milyet szeretne.

- Azért kapták ezt a hétszemélyes autót, mert nagy családok vannak itt - mondta a faluvezető -, a kőszegieknél egyszerre hat-hét gyerek nevelkedik. Van egy kisbuszunk is, de így többen el tudunk menni kirándulni, a másik fontos érv, hogy biztonságos. - Egy régi nyolc-kilenc éves autót cserélnek most le ezzel az adományautóval. - Tudom, hogy ez egy jó autó, így esett a választás a Captivára. - tette hozzá az autókért amúgyis rajongó vezető.

 

 

A kőszegi gyermekfaluban nyolcvanhat gyermeket nevelnek, napi rendszerességgel viszik őket orvoshoz, korházba, vagy éppen fejlesztő pedagógushoz. Elkél tehát a négykerekű, amely bizonyára nem sokat fog egy helyben állni.

A gyermekfalu működéséhez szükséges források az állami normatíva mellett a nemzetközi szervezet támogatásából, illetve egyéb tárgy- és pénzbeli adományokból állnak össze. - Ez az autó tárgyi adomány, aminek óriási az értéke. Nagyon örülünk, hogy gondoltak ránk, ezzel talán példát is mutatnak a magyarországi intézményeknek - mondta Szilágyi Imre. Többféle intézmény, cég adakozott már profiljának megfelelően ruházattal, vagy éppen különböző műszaki cikkekel. Az adományok mennyisége változó, de a gyermekfaluban mindenre értékként tekintenek.

Az ünnepélyes birtokbavételt az RTL Klub riporter-műsorvezetője, Barabás Éva vezette le, majd Janicsák Veca énekelt a megjelenteknek.

A műsorvezetőről fontos tudni, hogy 2003 óta az SOS Gyermekfalvak jótékonysági nagykövete, így folyamatosan figyelemmel kíséri azok működését, s a nyilvánosságot kihasználva intenzíven kampányol értük.

- Amikor hivatalosan felkértek, akkor azért néztem egy nagyot - mondta mosolyogva a tévés -,  mivel akkor Puskás Öcsi volt az SOS Gyermekfalvak nemzetközi nagykövete. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen előd után nem könnyű bármit is tenni, de aztán úgy látom, nekem a nyilvánosság ad nagy erőt, a szó a fegyverem és ezt bizony jóra is lehet használni. Próbálok beszélni azok helyett, akik itt élnek az SOS Gyermekfalvakban, azok helyett, akik itt nevelőanyák, akik itt pedagógusok.

A televízióból megismert lendületével lelkesen beszélt a falvak jelentőségéről, a gyermekek támogatásának fontosságáról is.

- Ha egy kisgyerek hendikeppel indul, nincsenek szülei, balesetet szenvedtek, nem tudják őket nevelni, akkor a lehető legjobb hely az SOS Gyermekfalu, ahol ők igazi szerető családra találnak. Erről jó, hogy ha tud mindenki és eszébe jut, hogy a saját eszközeivel segítsen, ahogy most például a Chevrolet is teszi. Szerencsére már nagyon sok közösséget sikerült megmozgatni, ide elhozni személyesen, vagy éppen arra rábírni, hogy egy színházi látogatást megszervezzen, vagy a gyerekeknek biztosítson akár egy vitorlázást, a Balatonon, vagy a fiataloknak munkalehetőséget a nyárra. Fontos, hogy lehetőséget lássanak, utakat találjanak és aki nagy hátránnyal indul az életben, az is egyszer boldog anyuka, vagy apuka lehessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!