Szombathely

2013.01.24. 15:26

Püspökök istentiszlete

Csütörtökön este a szombathelyi református templomban Veres András katolikus és Steinbach József református püspök közösen tartott istentiszteletet az ökumenikus imahét alkalmából.

Némethy Mária

"A keresztényeknek át kell érezniük, hogy milyen nagy szükség van az egységre. A nem hívő világ pedig még jobban rászorul a keresztények egységére" - mondta Erdő Péter bíboros január 20-án a budapesti fasori evangélikus templomban, az ökumenikus imahetet megnyitó istentiszteleten, ahol Steinbach József református püspökkel együtt hirdetett igét.

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke - aki jelenleg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöke is - tegnap Szombathelyen járt. Este a református templomban Veres András megyés püspökkel közös istentiszteletet tartott. Ők is a Krisztus hívők egységének fontosságáról szóltak.

A két püspök közös igehirdetése az ökumenikus hét hagyománya Szombathelyen. Még a korábbi püspökök, a református Márkus Mihály és a katolikus Konkoly István kezdték el. Az idei ökumenikus imahét anyagát az Indiában élő keresztények-keresztyének állították össze, akiknek 80 százaléka az indiai társadalomban a dalitokhoz , a kaszton kívüliekhez tartoznak, akik társadalmilag a legkivetettebbeknek számítanak.

A keresztény egység építése a Krisztus-hívők között, egyben a keresztény egység missziós erősítése is a világban, azaz Isten létének és üzenetének egységes kinyilvánítása. Miért fontos ez? Mert a hívő ember könnyebben tud ellenállni annak, hogy illúziók, önpusztító indulatok és a teremtett világot, benne az embertársat sértő ambíciók előtt hajtson térdet. A református templomban tegnap négy felekezet, a katolikus, a református, az evangélikus és a baptista tagjai imádkoztak együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!