Szombathely

2015.02.24. 15:45

Tető alatt az új Brenner iskola - Vonzerő az értékrend és az európai színvonalú képzés

Tavaly szeptemberben elkezdődött, a tervek szerint július végéig tart az egyházmegye új iskolájának építése. Szeptemberben kezdődik ott a tanítás.

Némethy Mária

Fotók: Timár Gergely

A Brenner János Általános Iskola ma még két telephelyen működik. A felső tagozatosok a Petőfi utcában, az alsósok a Hollán Ernő utcában tanulnak. Mindkét épület régi, felújításra szorul, tornacsarnokot régészeti okok, valamint területhiány miatt egyik helyen sem lehet építeni.

– A két régi épület felújítása helyett az egyházmegye úgy döntött, hogy új telephelyen, új épületet létesít az iskolának, ahol mind az alsó, mind a felső tagozatosok elférnek, ugyanakkor az iskola gimnazistákat is képes lesz fogadni. Így a 2008-ban összevont egyházmegyei intézmény óvodás kortól érettségiig juttat el gyermekeket – mondta el az építés okairól Englert Zsolt, a Brenner János iskola igazgatója.

Az új iskola iránt nagy az érdeklődés. Az induló nyolcosztályos gimnáziumban egy osztályt akartak indítani, de a kétszerest meghaladó túljelentkezés miatt lehet, hogy két osztály indul. Az általános iskola első osztályába is sokan jelentkeztek már.
Mi az iskola vonzereje?

– A konzervatív, katolikus értékrend nagy vonzerő, de az új létesítmény adta lehetőségeket is több szülő kiemeli. Valóban európai színvonalú körülményeket biztosítunk majd. Nincs még egy iskola a közelben, amelyiknek 1500 négyzetméternyi a sportarénája, tehát a mindennapos testnevelés mellett sok sportágat bevonzunk majd. Érdekesség lesz, hogy két 80-80 főt befogadó előadótermünk is lesz, lépcsőzetes kialakítású, amelyik ugyancsak több lehetőséget kínál majd – válaszolja Englert Zsolt, aki azt is elmondja: a természettudományok (fizika, kémia és biológia) területén korszerűen felszerelt laboratóriumok segítik a tanárok munkáját, a diákok tanulását. 60-70 főt befogadó saját kápolna is épül az iskolában, ugyanakkor a szomszédos szalézi Don Bosco Művelődési Házban tervezik a különféle kulturális rendezvényeik megtartását.
Megvan-e mindehhez a pedagógusi háttér?

– Jelenleg 41 fővel működünk és még öt óraadóval, közülük 15 egyetemi végzettséggel rendelkezik, tehát egyelőre nem tervezzük a bővítést – válaszolja az igazgató.

Jól haladnak az építés munkálatai, az épület már tető alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!