Szombathely

2015.07.11. 13:31

Nézegessen cuki kutyákat! – Két nap alatt 1700 ebet bírálnak Szombathelyen

Elrajtolt a 15. Nemzetközi Kutyakiállítás Szombathelyen. A több száz kutya közül azokra a kutyafajtákra vadásztunk, amelyek filmekben már sztárok lettek, de elsőként mindjárt egy igazi magyar fajtába botlottunk.

Budai Dávid

Kilátogattunk szombaton délelőtt a 15. alkalommal megrendezett nemzetközi kutyakiállításra. Koczka Tibor alpolgármester megnyitóbeszédében elmondta, 1700 kutyát neveztek a megmérettetésre, és ez tíz százalékkal több, mint az elmúlt évben. Kiderült, a szombathelyi az egyetlen olyan magyarországi kiállítás, ahol több a külföldi kiállító, mint a magyar. Megtudtuk azt is, hogy összesen 24 országból érkeztek kutyák és gazdáik a rendezvényre, amit másfél évtizede már, hogy Oberwarttal közösen szerveznek, mondta el Pereszlényi István, a szervezőbizottság elnöke. A kiállítást váltott fajtacsoportokkal rendezik, így szombaton három, vasárnap pedig hét fajtacsoport kutyái küzdenek az első helyekért és a minősítésekért.

Ez utóbbira pályázott a Gencsapátiból érkezett Józsa András és Józsa Andrásné Szalai Eszter is, akik Lucky nevű pumi kutyájukkal először látogattak ki kutyakiállításra. Mint kiderült, a kiváló vérvonalból származó Luckynak, szeretnének egy szemrevaló szuka pumit találni, hogy még több pumi szaladgálhasson a kertben. A pumi őshonos magyar kutyafajta, a 17-18. század folyamán tenyésztették ki a puli és a merinói juhnyájakat hazánkba kísérő terrierjellegű pásztorkutyák keresztezéséből. Gazdái szerint nagyon barátságos fajta, ezért mindenkinek ajánlják, bár Lucky nagyon nyakas természetű, ezért kutyaiskolába is jár. Kiderült, a versenyre összesen négy pumit neveztek be, de kategóriájában Lucky az egyetlen.

A kétnapos kutyakiállításon összesen nyolc kategóriában lehet indulni: bébi, kölyök, fiatal, növendék, nyílt, munka, győztes és érett. A győztes kategória azoknak a veterán kiállításra járó kutyáknak van fönntartva, amelyek rendelkeznek nemzeti vagy nemzetközi szépségchampion bizonyítvánnyal. Ehhez pedig legalább négy versenyen kell minősítést szerezni. Ezt már a Gödről Szombathelyre látogató Torma Ernő mondta el, aki feleségével már csaknem harminc éve foglalkozik bobtail (óangol juhászkutya) tenyésztéssel. Yasminnak, ha jól szerepel szombaton, akkor már csak egy minősítést kell szereznie a Hungária Champion címhez, de holnap Oberwartban már a negyedik minősítését szerezheti meg, azzal pedig Ausztriában lenne bajnok. Torma Ernő elárulta, a győztes kategóriára azért van szükség, hogy a díjnyertes kutyák ne állják útját a feltörekvő, nyílt kategóriában induló ebeknek.

Yasmin eddig körülbelül húsz kiállításon szerepelt már – múlt héten fajta győztes is lett –, gazdája pedig már több százon, így igazán rutinosan mozogtak Szombathelyen. És, hogy miért éppen bobtail? Torma Ernő felesége még évtizedekkel ezelőtt, akkor szeretett bele a fajtába, amikor az Magyarországra került. Akkoriban nagyon népszerű fajta volt, akadt olyan év, hogy ötezer törzskönyvet is kiállítottak, mára azonban már igazi ritkaságnak számít, hiszen tavaly alig több mint húsz törzskönyvezett bobtailt regisztráltak. Talán sokan emlékeznek még a Jamie és a csodalámpa című kissé pszichedelikus mesére, ahol Jamie kutyájával, Sajóval indul minden este új kalandokra. A rajzolt bobtail ott is nagyon barátságos, és ez így van a valóságban is. Annak ellenére, hogy annak idején Angliában a farkasoktól is megvédte a nyájat és fajtája manapság is jól őrzi a házat, igazán barátságos kutya. Manapság leginkább díszkutyaként tartják. Hatalmas termete ellenére mindössze napi egy kilogrammot eszik. Yasminnak a hús mellett nagy kedvence minden zöldség és gyümölcs.

A bobtail szőrének ápolása nagyon sok munkát igényel, Torma Ernő hatalmas alumíniumtáskája is tele van fésűkkel és krémekkel, hogy Yasmin a legjobb formáját hozhassa, ám a bírálaton nem csak a szépséget nézik, fontosak az anatómiai tulajdonságok is. A bobtail az egyetlen kutyafajta, amelyiknek nem vízszintes vagy lejtős a hátvonala, hanem emelkedő. A bírák ezt a fajtajelleget is leellenőrzik, megnézik a szemeket, a fogakat, sőt még azt is, hogy a kutya hogyan mozog a ringben.

Tibold Alexandra szerint a mozgást nagyon szigorúan nézik, valamint azt is, hogy a kutya hogyan viselkedik, például, hogy mennyire figyel a gazdájára. Nekik ez különösen fontos, mivel barátnőjével, Szabó Anitával, egy skót juhászkutyával érkeztek Győrből, és ennél a fajtánál az arckifejezést is bírálják. A kiállításon figyeltetik a kutyát, hogy a fülei felfelé álljanak, és úgy nézzen ki, mint Lassie. Anita kutyáját azonban Jamie-nek hívják és 16 hónapos kora ellenére Szlovákiában már csak egy minősítés kell ahhoz, hogy bajnok lehessen. Jamie azonban ma reggel valószínűleg elfelejtette, hogy hova jön, mivel indulás előtt dagonyázott egyet a sárban, ezért Alexandra hintőpor segítségével próbálta kifésülni a kutya szőrét. Ezért tovább nem is zavartunk, mert a kutyát leszámítva mindenkin kezdett úrrá lenni a versenyláz, ami érthető, hiszen tíz órakor elkezdődtek a minősítések.

A kiállítás holnap is folytatódik, vasárnap terrierekkel, vizslákkal és agarakkal futhatunk össze. Ami biztos, hogy jövőre is lesz kutyakiállítás Szombathelyen, hiszen a szervezők elmondták, már a 2016-os dátum is megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!