Szombathely

2016.06.13. 12:40

Hogyan készítsünk festéket gumimacikból? - Ez is kiderült a szombathelyi egyetemen

Elefántfogkrém készítése, lángok megszínezése és halott emberi csontok vizsgálata – ilyen és ezekhez hasonló programokon vehettek részt azok a középiskolások, akik hétfőn ellátogattak a Savaria Egyetemi Központ programjára. A nyitott egyetem kedden is várja a lelkes fiatalokat.

Rákos Bianka

Hétfőn délelőtt tíz órától folyamatosan érkeztek a diákok az egyetem épületébe, legtöbben Szombathelyről, illetve a környező városokból, Körmendről és Szentgotthárdról jöttek. A biológiától kezdve a kémiai kísérletekig sok színes témában tartottak előadást az egyetem tanárai, hogy a résztvevők biztosan megtalálják a számukra legérdekesebbet.

Dr. Füzesi István előadásán megcsodálhatták például, hogy mire képes a kémia. Az érdekes trükkökhöz néhány veszélyesebb vegyi anyagot is bemutattak. A diákok tátott szájjal figyelhették, miként lesz pár kémiai anyagból sárgás hab, azaz "elefántfogkrém”, és hogyan kell egyszerű gumimacikból festéket készíteni. Kolocz Laura, Horváth Dóra, Kiss Péter és Tánczos Éva a Kanizsai Dorottya Gimnázium 11. osztályos tanulói hatalmas tapssal jutalmazták a látottakat, de abban mind egyetértettek, hogy a maró hatású vegyi anyagokkal inkább nem kísérleteznének.

Ha már a tudománynál tartunk, dr. Schneiderné dr. Nagy Tóth Erika mikrobiológiai előadásán a mikroszkóp helyes használatát is elsajátíthatták a középiskolások.  Szó volt arról is, milyen baktériumokat adhatunk át csupán egyetlen kézfogással. Gálos Eszter és Gál Krisztián 11. osztályos tanulók annyira belemerültek a mikroorganizmusok tanulmányozásába, hogy az előadás után is ottragadtak a mikroszkóp felett.

Dr. Tóth Gábor Csontok – és ami mögöttük van című előadása inkább informatív volt, mint látványos: egy Vas  megyei régészeti ásatás során feltárt temető csontanyagának antropológiai vizsgálata alapján adott betekintést a csontok elemzésébe. Arról is beszélt, mit és hogyan állapíthatunk meg a maradványok állapotából.

- Nagyon tetszett az előadás, érdekes volt, hogyan lehet megállapítani a halál okait, például a TBC-vírust a csontokból. Sok új ismerettel gazdagodtam – mondta el véleményét Mezősi Lucia, a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanulója.

Természetesen a műszaki beállítottságú diákok sem maradtak program nélkül. A Savaria Műszaki Intézet jóvoltából a hidraulika, a pneumatika és a gyártástechnológia laboratórium gépeit is megcsodálhatták működés közben. A legtöbb megkérdezett diák egyébként legszívesebben mérnök szakon tanulna tovább.

- A mérnöki pálya érdekel, és erősen gondolkodom azon is, hogy külföldön építem majd a karrieremet. Az angol nyelv megy, sajnos a némettel még nem próbálkoztam meg, de tervezem – nyilatkozta a 10. osztályos Nagy Máté, akinek még van ideje dönteni terveiről és nyelvet tanulni. Osztálytársa, Csőre Balázs szintén ezen a véleményen volt, ő már arról is döntött, hogy a szombathelyi egyetem mérnöki karát választja, ha eljön majd az ideje.

A humán tárgyak iránt érdeklődő diákok a D épületben dr. Fűzfa Balázstól megtudhatták, miként jelenik meg a költészet az autóreklámokban. A nap zárásaként pedig részt vehettek Gárdányiné Illés Mária kreatív, gitáros német óráján, ahol igazi „tankcsapdás” pengetés kíséretében ismerkedhettek a német nyelvvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!