Tudomány

2012.01.17. 10:44

Dohányzás helyett füvezzünk?

Egy húsz éven át folyó követéses vizsgálat során arra a megállapításra jutottak a szakemberek, hogy az alkalmankénti füvezés nem jár olyan fokú - akár légzési gondokat is okozó - tüdőkárosodással, mint amilyennel a dohányzás - írja a Napidoktor.

Vas Népe

Dr. Stefan Kertesz, a birminghami Alabama Egyetem tanársegédje a tanulmányban kifejtette, hogy természetesen a marihuána füstje is irritálja a tüdőt, és okozhat köhögést, sőt váladéktermelést is, ráadásul függőség is kialakulhat, ami további problémákhoz vezethet. Ugyanakkor - csakúgy, mint az alkohol vagy egyéb drogok esetében - itt is az a kérdés, mennyire árt azoknak, akik csak alkalmanként élnek vele - hivatkozik a napidoktor.hu az Oszd meg mással is! tanulmányra. 

A mostani kutatás során a szakemberek egy 1985-ben kezdődő vizsgálat eredményeit nézték át, amelybe több mint 5100, 18 és 30 év közötti kísérleti alanyt vontak be az Egyesült Államok különböző városaiból. A vizsgálatban részt vevők rendszeres időközönként vettek részt tüdőszűrésen, ahol tüdőkapacitásukat is leellenőrizték, és az eredmények alapján kiderült, hogy azoknál, akik csak alkalmanként szívtak marihuánás cigarettát, nem mutatkozott károsodás a tüdőben. Természetesen ugyanez már nem mondható el azok esetében, akik havonta húsz, vagy annál több szálat szívtak.

A teljes cikk ide kattintva olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!