Tudomány

2012.04.16. 09:06

Veszélyesek a kínai gyógymódok?

Toxinokat, lehetséges allergéneket és veszélyeztetett állatfajokból származó anyagokat is kimutatott az a DNS-vizsgálat, amelyben 15 tradicionális kínai gyógyszer pontos összetételét elemezték ausztrál kutatók.

MTI/AFP

Ezeket a terápiákat több mint 3 ezer éve alkalmazzák Kínában, az elmúlt évtizedekben pedig egyre nagyobb népszerűségre tettek szert Ázsián kívül is. Mára évente sok száz millió dollárt képvisel globális forgalmuk - írták a PLoS Genetics című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmány szerzői.

Az elemzett minták azokból a teákból, kapszulákból és porokból származtak, amelyeket az ausztrál vámhatóságok foglaltak le, és juttattak el a Murdoch Egyetem munkatársaihoz.

Olyan növényi származékokat találtak az elemzésnél, mint például az arisztolsav, amely húgyúti- és veserákot okozhat, vagy a potenciálisan mérgező ephedra. A 15 mintában 68 különböző növénycsalád nyomaira bukkantak, amelyek közül egyesek mérgezőek lehetnek, ha nem a megfelelő adagban veszik be, a csomagolásuk azonban nem tüntette fel a pontos összetételt.

Mint Michael Bunce kutatásvezető elmondta, veszélyeztetett állatoktól származó anyagok nyomaira is bukkantak a mintákban, például az ázsiai fekete medve vagy a tatárantilop genetikai anyagára. Ezek a szerek ugyanakkor más állatok genetikai anyagával is szennyeződtek, az egyik 100 százalékosan tatárantiloptól származónak feltüntetett mintában például jelentős mennyiségű kecskétől és báránytól származó DNS-t is találtak.

A ma már elérhető gyors szekvenáló (DNS-meghatározó) készülékekkel költséghatékonyan elemezhetők korábban titkolt összetételű anyagok is. "A megközelítés képes felfedni a növényi és állati termékek bonyolult keverékének összetételét is" - hangsúlyozta Megan Coghlan, a kutatók egyike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!