Vasi bulvár

2016.06.08. 12:24

Hangos posztok és irodalmi nyelvezet – Bemutatkozott Maszi, a szombathelyi blogger

Szombathely – Horváth Eszter, Maszi bemutatkozásával zárult a Megosztók tavaszi sorozata a sportházban. Helyi bloggerek és vloggerek mutatták meg magukat olvasóiknak - személyesen. Kedden egy tanár-rádiós-könyvmoly internetes naplója volt a főszerepben.

Bakos Ágnes

A BLOGGER

A közlés, a tömegkommunikáció több szempontból is közel áll Horváth Eszterhez, hiszen rádiós újságíróként is dolgozott évekig – kezdte Maszi bemutatását Horváth Zoltán, az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szervezője. Eszter magyar nyelv és irodalom szakos tanár, kommunikáció szakos bölcsész – nem meglepő tehát a netes véleményfolyam irodalmi nyelvezete. Az újságírói munkát néhány évvel ezelőtt hagyta ott, de mint mondta, hiányzott ez a fajta nyilvános közlés az életéből. Írni, megjelenni – ez volt a cél. A hol és a hogyan pedig a kérdés. Az „alkalmazott újságírói” munkához, annak sajátos tematikus keretei miatt nem akart nyúlni, ekkor fogalmazódott meg a blog ötlete.

A BLOG

2015 áprilisában indult az internetes napló. Interjúsorozatot tervezett Maszi: különleges szakmákban dolgozó embereket akart bemutatni. Egy stewardess-szel készült beszélgetés lett belőle, a második rész már csak tervként maradt, de jött sok minden más. (Azt azért megjegyezte, hogy ha valaki óceánjáró hajón dolgozik, leülne vele egy blogbejegyzésnyi interjúra!)

A maszi.cafeblog.hu nem tematikus oldal, gyakorlatilag mindenről szól, ami érdekli a szerzőt. Ahogy fogalmaz: „mindenről írok, ami szembe jön.” A blog műfajának sajátosságait még mindig tanulja, azt, hogy mit bír el az olvasó, és mit nem. Például óriási, többrészes körkérdést készített a férfi és a nő barátságáról – a cikk túl soknak bizonyult a blogba, mert az olvasók rövidebb, frappánsabb bejegyzéseket keresnek. Ahogy Maszi mondta, ha ilyen sokat akar valaki olvasni, az már könyvet vesz a kezébe.

TÉMÁK

A könyvekhez egyébként a Maszi-blognak is vannak ajánlatai: Horváth Eszter a szombathelyi TÁMasz ifjúsági olvasóklub vezetője, mindennapi „feladata” a könyv, az olvasás, ezért egyértelmű, hogy könyvkritikai felületet is visz a blogján.

A könnyedebb életmódi témák külön kategóriát kaptak, és „nagy falat” a lélekmonológ. Azok a bejegyezések kivétel nélkül párkapcsolati témákat boncolgatnak, emlékeket, elképzelt helyzeteket ír ki magából – mutatta be a blogger. A posztok, a tervei szerint újabb kategóriákat kaphatnak a jövőben, ez az egyik terv a naplóval kapcsolatban. A másik komoly terv pedig éppen a napokban realizálódott: a saját hangjára hangolt bejegyzéseket a szerző.

HANGOSAN

Rádiós műsorvezetőként az adottság és a tanult, képzett beszéd is adott – ezt használja ki a hangos blogon. A tapasztalatai szerint kettő és három és fél perc közötti hosszúságú monológokat „bírnak el” a hallgatók, eszerint olvasott fel néhányat az elmúlt egy évben összegyűlt írásai közül, és saját szignáljai is vannak a hangjegyzeteknek. Hogy külön útja lesz-e a hangos blognak, vagy marad szerves része az írott maszi-oldalnak, az még nem dőlt el.

– A blog nem játék – ezt leszögezte Horváth Eszter. Persze (egyelőre) nem is munka, inkább felszabadító hobbi – ezt jelenti az internetes naplója a szerzőnek. Szeretne még rendszeresebben jelentkezni, azzal együtt, hogy ne legyen kötelező íze a posztoknak. A visszajelzések vegyesek, s vannak extrém példák is – számolt be a szerző. Volt például olyan olvasója, aki egykori szerelmét vélte felfedezni a blog alapján – persze csalódnia kellett.

Hogy mi lesz a Maszi-blog útja? Még nem tudni.

Lehet könyv, lehet belőle hangoskönyv. Vagy marad „gondolatokat rendszerező hobbi” egy sokoldalú, érzékeny és irodalmi nyelven/szinten publikáló szombathelyi fiataltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!