Vasi foci

2009.07.23. 20:58

Újpest-Steaua: leendő királyok, Erdély, görögtüzek és balhék - Fotók a csütörtöki, balhés visszavágóról

Budapest - Nem csak a futballról szólt a múlt heti Steaua-Újpest Európa Liga-selejtező csütörtöki visszavágója, a lila-fehér szurkolók komolyan készültek a mérkőzésre - már csak a Bukarestben kifeszítetett gyalázkodó felirat miatt is. Nos, a budapesti mérkőzés is elég rázósra sikeredett, a júliusi kánikulában komoly indulatok feszültek egymásnak. Volt minden: lelátói és utcai ütközet, rendőri biztosítás a román drukkereknek, akik az Erdély á milyénk feliratukkal igazolták azt a feltevést, hogy a románoknak fogalmuk sincs arról, milyen hagyományokat csatolták hozzá ősréginek nem nevezhető államukhoz. Fotók egy balhés csütörtökről, sok füsttel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András


A román Steaua Bucuresti szurkolói jelzőfáklyákat gyújtanak a lelátón az Újpest FC-Steaua Bucuresti Európa Liga-selejtező labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szurkolói rendbontás miatt bő 20 perces késéssel kezdődött csak el a 2. félidő

A hazai szurkolók egy része a szünetben a D lelátóról átmászott a vendégszurkolókhoz legközelebbi lelátórészre, majd görögtüzeket kezdett átdobálni a vendégszektorba, ahonnan a román drukkerek székekkel "válaszoltak". Ezt követően a vendég fanatikusok átmásztak a kerítésen az ütközőszektorba, ahova a rohamrendőrök is bevonultak, s könnygáz bevetésével állították helyre a rendet.
    
Eközben a csapatok, amelyek már felálltak a folytatásra, visszavonultak az öltözőbe, majd húszperces késéssel folytatódhatott a játék.
    
A második játékrészre újabb rendőri erők vonultak be a stadionba, a Steaua-szurkolók szektora előtt egysoros vonalban sorakoztak fel. A szektor betört kerítését felállították, s közben folyamatosan rendőrök vonulnak be oda és sorakoznak fel a megrongált kerítéshez.
    
Az első félidőben a hazai hívek fergetegesen buzdították kedvenceiket, a hangerőre egy másodpercig sem lehetett panasz, a skandált és énekelt szövegekről viszont ez nem volt mindig elmondható. Időnként rákezdtek a Romániát gyalázó dalokra, illetve többször is kórusban "lecigányozták" a vendégszurkolókat, valamint egyszer a D lelátón egy csoport néhány másodpercre "sieg heilezni" kezdett.
    
A szpíker többször is megkérte a szurkolókat, hogy a csapat érdekében fejezzék ezt be, de ennek kevés foganatja volt. Néhányan ráadásul pirotechnikai eszközöket is bevittek, és a D lelátó elé kifeszített háló ellenére valaki egészen a hazai kapuig dobott be egy görögtüzet.



A második félidő elején az eredményjelző alatti lelátón álló Újpest-szurkolók két transzparenst feszítettek ki. Az első felirata szerint "A magyar édesanyák a legszebb asszonyok a világon, olyan gyönyörűek, amilyenekről ti álmodni sem mertek. A leendő királyaitok". Ez az üzenet válasz volt a Steaua-szurkolók által múlt héten felmutatott ízléstelen, minden jóérzésű embert felháborító, gusztustalan feliratra. Ezt követően bemutattak egy "Honnan tudod, hogy cigány vagy? Románul beszélsz" feliratot is.
    
A mérkőzés lefújása után sem csillapodtak az indulatok, a rendőrök kordont állítottak fel a Mildenberger és Baross utca sarkán, velük szemben nagyszámú újpesti sorakozott fel, akik üvegekkel és mindenféle kezük ügyébe eső tárggyal dobálták a rendfenntartókat. A rendőrök fél tíz előtt egy kevéssel megindultak és több irányba kiszorították a tömeget.

Taps fogadta a hazaiakat, füttykoncert a vendégeket

 Az előrejelzéseknek megfelelően több ezer szurkoló gyűlt össze az Újpest FC-Steaua Bucuresti Európa Liga-selejtező labdarúgó-mérkőzés előtt a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadion környékén. A nézők a meccs előtt egy órával túlnyomó részt még békések voltak.

Valószínűleg ünnepnapként írják be a mostani csütörtököt a naptárba a Megyeri úti Szusza Ferenc környékén üzemelő kocsmák tulajdonosai, mert az Újpest-Steaua Bucuresti mérkőzésre készülő lila-fehér szurkolók már órákkal korábban megszálltak minden egyes helyet, ahol sört árulnak. A tömeg túlnyomórészt békés volt, elsősorban sajátjait éltette, de néha elhangzott egy-egy "Vesszen Trianon", illetve néhány Romániát gyalázó rigmus is. A többség viszont a mérkőzés esélyeit latolgatta, illetve azok beszámolóit hallgatta, akik a selejtező első mérkőzésén elutaztak Bukarestbe. Egy órával a kezdés előtt már igazi meccshangulat uralkodott a környéken, a Mildenberger-Nádor utca sarkán mozdulni sem lehetett a lila-fehér mezes, illetve sálas fanatikusoktól.
    
A korábban beígért szigor ellenére, hogy a B teraszra csak kétszeri motozás után lehetett bejutni, viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen zajlott a beléptetés. Ekkor a hosszú utazástól feltehetően elcsigázott román szurkolók már benn ültek a vendégszektorban, de ránézésre közel sem voltak nyolcszázan, amennyit előzetesen vártak.
    
Az első taps fél órával a kezdés előtt a bemelegítésre kifutó hazai csapatot fogadta, majd feldörrent a Szusza Ferenc Stadionban már megszokott "Hajrá lilák!" bíztatás. Az ekkor már szép számmal összegyűlt közönség egy része nem sokkal később rákezdett a "Vesszen Trianon" rigmusra, a szpíker azonnal meg is kért mindenkit, hogy a várható súlyos büntetések miatt tartózkodjanak a hasonló bekiabálásoktól. 
    
A tapsot és bíztatást nem sokkal később hatalmas füttykoncert váltotta fel, ekkor érkeztek a Steaua játékosai bemelegíteni. A román szurkolók feltehetően buzdítani próbálták őket, de hangjuk elveszett a lila-fehér hangorkánban.

Előállítások a meccs előtt

Öt embert állítottak elő a csütörtöki Újpest FC-Steaua Bucuresti labdarúgó Európa Liga-selejtezőmérkőzés előtt Budapesten a rendőrök, mivel a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket tartottak maguknál - közölte a BRFK a rendőrség honlapján. Az előállítottak valamennyien magyar szurkolók voltak.
    
A román drukkerek rendbontás nélkül haladnak a meccsre. A Steaua Bucaresti szurkolói buszokkal, személyautókkal igyekeznek az esti találkozóra, útjukon nagyszámú magyar rendőr kíséri őket.


Az Újpest FC szurkolói  a lelátón az Újpest FC-Steaua Bucuresti Európa Liga-selejtező labdarúgó-mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban.
MTI Fotó: Kovács Tamás


A román Steaua Bucaresti labdarúgó csapat szurkolói rohamrendőrökkel vitatkoznak a Szusza Ferenc Stadionban megrendezésre kerülő Újpest FC-Steaua Bucuresti labdarúgó Európa Liga-selejtezőmérkőzés előtt. A rendőrség öt embert állított elő a mérkőzés előtt , mivel a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket tartottak maguknál. MTI Fotó: Mohai Balázs


A román Steaua Bucaresti labdarúgó csapat szurkolói egy "Erdély a milyénk" feliratú transzparenst tartanak fel a Szusza Ferenc Stadionban megrendezésre kerülő Újpest FC-Steaua Bucuresti labdarúgó Európa Liga-selejtezőmérkőzés előtt. A rendőrség öt embert állított elő a mérkőzés előtt, mivel a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket tartottak maguknál. MTI Fotó: Mohai Balázs


Rendőri biztosítás mellett pihenőt tartanak a román Steaua Bucaresti labdarúgó csapat Budapest felé tartó szurkolói az M5-ös autópálya egyik pihenőjében Kecskemét közelében. MTI Fotó: Donka Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!