Vasvár

2015.02.17. 08:33

Táncoló lánglovagok - A vasvári tűzoltók bálja a város legnépszerűbb rendezvénye

Vasvár – Igaz a hír, miszerint a város legjobb mulatsága a tűzoltóbál: az erős bajtársi közösség felszabadult szórakozásban is jeleskedik. A 2015-ös bálon a tűzoltó zenekarból kinőtt Vasvár Brass Band, majd a Kánya Duó játszott.

Merklin Tímea

A bálnak „tartása” van, mondják, talán mert a kötelező egyenruhaviselet külső eleganciát is kölcsönöz az urak megjelenésének, egyébként pedig a közismert társadalmi felelősségvállalás mellett összetartásban és segítőkészségben is a tűzoltó egyesület az első.

A rendezvényt nem szokták reklámozni, mert hírverés nélkül is megtelik a művelődési ház 130-140 emberrel ezen a bálon.

Bozzai Lajos, az egyesület elnöke, a vonulók rajparancsnoka elmondta: az idei tombola bevételének felét az egy hete eltemetett bajtársuk, Bognár Péter családja kapja, a másik felét a súlyos beteg Takácsné Dömötör Andrea gyógykezelésére ajánlják fel.

– Tűzről ma szó ne essék, legfeljebb gyomorégésről, azt meg az orvosság értékű, jóféle italokkal lehet oltani – mondta báli köszöntőjében Tóth Balázs polgármester.

A tűzoltók azonban erre az estére sem adták fel készültségüket: a beosztás szerinti ügyeletesen kívül három olyan férfi volt a bálban, aki vonult volna, ha riasztás van, ketten otthon várták az esetleges jelzést, ketten pedig azért nem jöttek el, mert vasárnap reggel kellett szolgálatba állniuk.

Vasváron több mint hetven tagú a tűzoltó egyesület, közülük vonulásra kiképzett húsz fő, és nyolcan vannak, akik egymást váltva 24 órás ügyeletet tartanak. A művelődési házban minden rendezvényt ők biztosítanak, ezért aztán ingyen kapják a helyszínt a báljukhoz. Részt vesznek minden közösségi rendezvényen: a rétes fesztiválon minden évben díjat kapnak réteskölteményeik a részeges meggyestől a „Pokol tüze” nevű darabig, amely rendkívül csípős, és érdekes módon a nők kedvence. A férfiak inkább a szelídebb tökös-mákost, hagyományos túróst fogyasztják. Évi rendes „gombócdájukban” szilvás- és húsosgombóc főzőversenyt rendeznek. A tűzoltószerházban főzni is lehet, ők fogadták a zarándokokat tavaly, idén civil közösségeket látnak vendégül. A Vasvárra helyezett missziós atyákkal az indonéz Marcellel, a ghanai Sebával és az indiai Loiddal is sütés-főzés keretében barátkoztak össze. Természetesen ők is meghívottak voltak a tűzoltó bálon, sőt óriási tapsot is kaptak a báli köszöntő során, mert mindenki nagyon megszerette őket. (Az is misére járó lett, aki eddig nem látogatott el a templomba, annyira népszerűek a prédikációik.) A tűzoltók a húsvéti locsolásra a tűzoltóautóval mennek, és ahol egy hölgynek nem elég a puttonyfecskendő, kérésre bevetik a kocsi locsolócsövét is. Akiket meglocsoltak, azok látják őket vendégül a májusfa kitáncoláskor. Részt vesznek a megyei tűzoltó majálison. Bozzai Lajos házasságkötése óta – akit megleptek a karddal tisztelgő díszsorfallal, és a tűzoltókocsival, amely esküvői hintóként szolgált – emígy, tűzoltó módra tartják az esküvőiket. Vasváron a Mikulás is mindig tűzoltó, többen is vállalkoznak erre a szerepre, mert akkora az igény...

Se vége, se hossza a tűzoltók közösségi történeteinek, már csak azért is, mert 130 éves múltra tekintenek vissza. A történelmükben egy régi szokás a húshagyó keddi batyus bál, minek utána hamvazószerdán a legidősebb tűzoltó a szerház hamujából „hamvazott”: keresztet rajzolt valamennyiük homlokára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!