a gonoszság napja?

2018.04.13. 16:35

Péntek 13 és boszorkányperek Vas megyében

Péntek 13 körül gyakorta vannak viták az emberek között arról, hogy szerencsés vagy szerencsétlen dátum.

Gulyás Regina Olimpia

Idén Áprilisban és Júliusban is örülhetünk vagy tarthatunk ettől a naptól. Vannak, akik lottóznak ekkor, viszont általában többen tartják szerencsétlen napnak. A dátumtól való félelemnek keresztény gyökerei vannak. Az utolsó vacsorán tizenhárman vettek részt, Jézust pedig pénteken feszítették meg. A hét ezen napján tartották a kivégzéseket is. Talán éppen ezért tartják 13-át a gonosz napjának.

Tudta?

- A hotelekben gyakran hagyják el 13-at a számozásban, így 12 után 14-es szoba következik. Ez Bük egyik szállodájában is így van például.

- Magas épületekben az emelet számozásában is kihagyják a tizenhármat.

- Triszkaidekafóbiának hívják a 13-as számtól való félelmet

- Az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete meghiúsult

Péntek 13 és a boszorkányok

A boszorkánytörténetek szerint elátkozott nap péntek 13. „Történt egyszer, hogy 13 boszorkány egy hajnalon, pont, péntek 13-án összegyűlt és energiájukat a sötét elemekhez irányították, és megátkozták ezt a napot! Innentől keletkezett, hogy péntek 13-án olyan dolgok történnek az emberek életében, ami szerencsétlen, megmagyarázhatatlanok, és a negatív erőket képviselik! Volt még egy titkos kérésük a boszorkányoknak, hogy csak azoknál működjön péntek 13-i rossz ómen, balszerencse, akik hisznek benne!- mesélte el egy jósnő a veol.hu-nak.

Vas megyében a Magyar Boszorkányszövetség oldala alapján 31 „bejegyzett”, regisztrált boszorkány él. Forrás : a Boszorkányszövetség oldala.

Boszorkányperektől volt hangos Európa a 16. században. Ezeknek egyikét dolgozza fel Arthur Miller nagysikerű alkotása a Salemi boszorkányok. Nemsokára a Weöres Sándor Színházban is megtekinthetjük.

Talán kevesen tudják, de az 1500-as, 1600-as és 1700-as években Vas megyében is több boszorkányper volt. Kőszegen több is volt, a leghíresebb talán az 1552-es, Forintos Mátyás pere. Tündérhiedelmek és az ördöggel való cimborálás is megjelenik ezekben. ( A boszorkányság mozgatórugói c. tanulmány alapján). A vádak először rontásokról, gyógyító mágiáról szóltak a szombathelyi boszorkányok esetében, ám később itt is az ördöggel való cimborálás, Istentagadás, paráznaság lesz a vád alapja. A perekben többször visszatérnek olyan vallomások, melyek arról számolnak be, hogy bajt küldtek a gyanúsított asszonyok olyanok fejére, akik korábban megtagadták tőlük a segítséget. A boszorkányasszonyok vallatása kínzással történt, ezek után ismerték el elkövetett bűneiket.

A Vas megyei levéltári füzetek 6. részében olvashatunk arról, hogy érdekes lokalizációs pont figyelhető meg a kőszegi boszorkányokról szóló történetekben. Ezeknél központi hely a szőlőhegy. Itt találkoztak, tartották szeánszaikat a vélt boszorkányok.

Események péntek 13-án:

- 1307. október : kivégeztetik a Templomos Lovagokat

- 1868. november: Gioachino Rossini ekkor halt meg

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!