Nyílt nap

2022.05.13. 07:00

Kinyílt a zöld kosár Szombathelyen - A kovászolt kenyeret elkapkodták, fogyott a palánta, a sajt - fotók

Nyílt napot tartott csütörtökön a Vasi zöld kosár bevásárlóközösség a Kámoni Arborétum Látogatóközpontjában. Ezúttal nemcsak saját törzsvásárlóikat várták, hanem a nagyközönséget is. Lehetett kóstolni rönöki sajtokat, chernelházi tojáskrémet és rebarbarás almás pitét. Volt sokféle palánta, a kovászos pékárut hamar elkapkodták.

Gyöngyössy Péter

Kutasi Tamás és Miska a Panka Porta finomságait kóstolják, Horváth-Kiss Anna és Panka kínálja őket

Forrás: Unger Tamás

 A Vasi zöld kosár bevásárlóközösség tavaly áprilisban kezdte meg működését, és azóta is folyamatosan hétről hétre megtartották a termékátadó napjukat. Vámos Ágota, a bevásárlóközösséget működtető HelyiLeg Civil Társaság egyik vezetője elmondta, hogy majdnem 25 árusuk van, olykor szezonálisan 35 is. Mintegy ötven vásárlót szolgálnak ki, negyven minden héten vásárol. A rendszer működtetésében 12-13 önkéntes vesz részt. 

 

– Ha jön egy új termelő, csak úgy kerülhet be a rendszerbe, hogy kimegyünk meglátogatni – tájékoztat a szervező. – Felmérjük a körülményeit, elbeszélgetünk vele. Fontos a környezettudatosság. A termékminősítő rendszerünkben minden egyes terméket minősítünk öt szempont alapján. Idén nagyobb hangsúlyt szeretnének helyezni a közösségépítésre és az ismeretterjesztésre. Már szerveztek magbörzét és gyümölcsnapot is. A nyílt napon a vásárlók közvetlenül a termelőktől vehették át a megrendelt árut. A program ezúttal mindenki számára nyitott volt. A tegnapi nyílt napon nagy volt az érdeklődés, a gyülekező viharfelhők ellenére sokan kilátogattak az arborétumba. 

A szombathelyi Kutasi Tamás családjával érkezett. Kóstoltak homoktövisszörpöt, vásároltak sajtot a rönöki Szedervirág Ökotanyáról. Mint elmondta, a kovászolt kenyérről lecsúsztak, ezért zsemlét vettek. A Panka Portán házi tojásból készült tojáskrémes kiflit és lekváros piskótát lehetett kóstolni.

 Horváth Zoltánék Chernelházáról hozták el termékeiket; 40-50 tyúkjuk van, szabad tartásban. 

Németh István és felesége, Andi Répcevisről jött. Friss fejes salátát és savanyúságot hoztak. A paprika-, káposzta-, céklasaláta alapját maguk termesztik vegyszermentesen. A savanyúsághoz sem használnak tartósítószert, adalékanyagot. Saját tojásból készült tésztákat is árultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!