Zene

2014.05.09. 17:34

Eurovíziós Dalfesztivál 2014: Conchita Wurst, Kállay-Saunders András osztrák riválisa

Csütörtökön Ausztria képviseletében a Conchita Wurst nevű díva is bejutott Eurovíziós Dalfesztivál 2014 döntőjébe.

A magyar médiába most szivárgott be Kállay-Saunders András osztrák riválisa – segítünk önöknek képbe kerülni, hogy ki is ez a szakállas énekes(nő).

Szerdán az elsők között számoltunk be Conchita Wurst-ról, most összeszedtük, amit tudni lehet az osztrák énekes-celebről, ha esetleg társaságban szóba kerülne az extravagáns előadó.

Conchita Wurst férfi vagy nő?

Az elérhető adatok szerint férfi, Thomas Neuwirth a neve, 2006-ban tűnt fel az egyik osztrák zenei tehetségkutatóban, még eredeti nevén. Ott és akkor második helyezést ért el.

Mikor lett belőle Conchita Wurst?

2011-ben, szintén egy zenei műsorban már ezen a néven futott, 2012-ben az Eurovíziós Dalfesztivál ausztriai előválogatóján  második lett.

Miért Conchita?

Egy kubai barátnője adta neki a nevet.

És miért Wurst?

Az osztrák szleng miatt, ist mir Wurst jelentése, nekem tökmindegy. Maga az énekes nyilatkozta, hogy azért választotta, mert szerinte édes mindegy, hogy valaki honnét jön és hogyan néz ki.

Miért ez az extravagáns külső?

Saját elmondása szerint azért, hogy elgondolkodtassa az embereket a másságról, és tiltakozásul a fiatalkorban ért megkülönböztetés ellen, ami a homoszexualitása miatt érte.

Ő hogyan vélekedik Conchita Wurstról?

Szerinte egy alteregója, akivé esténként átváltozik. Külön önéletrajza is van Wurstnak,eszerint Kolumbia hegyeiben született, és Németországban nőtt fel.

Milyen számmal lép fel Eurovíziós Dalfesztivál 2014 döntőjében?

Rise like a Phoenix. A Spiegel szerint van némi Skyfall utánérzése a darabnak.

Mit szóltak az osztrákok, hogy ő képviseli őket?

Az elődöntőig nem igazán tudták hova tenni, kapott rendesen a hazai humoristáktól is. Egy orosz képviselő is megtalálta, sőt, a Eurovíziós Dalfesztivál 2014 döntőjének örmény szereplője Aram MP3-nak sem tetszett, azt nyilatkozta, nehéz lesz vele egy színpadon szerepelni.  Később elnézést kért az osztrák énekestől. Hazájában sokan kifogásolták, hogy előválogató nélkül nevezte az ORF. Egy tiltakozó csoport is alakult a Facebook-on, 38 ezren csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy ne ő képviselje Ausztriát. Ám nem a mássága miatt, hanem azért, mert az ORF nem rendezett előzetes versenyt az osztrák énekesnek, zenekaroknak.

Kinek tetszett?

Boy George-nak kimondottan, a Twitter-bejegyzése szerint. De a nézőknek is, a fogadóirodák szerint most már esélyes. Jelenleg 1:3 arányban adják a győzelmét, az elődöntő előtt 1:20 volt. Ausztriában 822 ezren nézték a tévében az elődöntőt, ami 44 százalékos arány. A Facebook-oldalát szerdán még 41 ezren lájkolták, pénteken 65 ezernél tartott.

Van-e saját albuma?

Van: The Wiener takes it all  - kb. A bécsi mindent visz, az Abba után szabadon. Volt olyan ausztriai újság, amelyik ezzel a címmel számolt be Conchita Wurst csütörtöki fellépéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!