Zene

2014.07.04. 13:30

Nagyszabású Verdi Gála Grácban, magyar karmesterrel

A gráci kazamatákban létrehozott színpadon július 5-én, szombaton este csendülnek fel Giuseppe Verdi operáinak legnépszerűbb dallamai. Az előadás művészei között számos magyar zenész és énekes lép fel, az estet Rózsa Ferenc dirigálja.

Kovács Ágnes

A karmestert egy osztrák menedzser kérte fel, hogy állítson össze egy egész estés előadást Verdi műveiből. Rózsa Ferenc számára szép feladatnak ígérkezett a felkérés, hiszen hosszú évtizedek óta vezényli a nagy zeneszerző műveit itthon és külföldön egyaránt. Azt meséli, valójában egy kedves régi barátján keresztül ismerkedett meg a szervezővel, és természetesen gyorsan és nagy kedvvel döntött a nemes feladat mellett. A művész irodájában beszélgettünk, az asztalon épp egy partitúra hevert, Ferenc épp készült, amikor megérkeztünk. Bele-beleírogatott a kottába ezt-azt. Meg is kérdeztem, hogyan zajlott a felkészülés. Kényelmesen hátradőlt és határozottan válaszolt:

- Egy karmester számára soha nincs elegendő próba! (nevet) Két helyen készülünk majd: a zenekarral a Máv Szimfonikusok próbahelyén, a kórussal meg a Müpában. Ez a hét teljesen a felkészülés jegyében zajlik, és szombaton emeletes buszra szállunk és az egész társulat együtt utazik Grácba, ahol a csodálatos kazamaták színpadon lepjük meg a közönséget.

Rózsa Ferenc Fotók: Zergi Borbála

A résztvevő művészek közül több mint százan Magyarországról lesznek majd, az osztrák- magyar Opera Gála néven létrehozott együttes a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Máv Szimfonikus Zenekar muzsikusai, és persze olyan neves szólisták, mint Nánási Helga, Szerekován János és Anatolij Fokanov. A koncertmester a Bécsi Filharmonikusok koncertmestere Barki László, akihez a karmestert régi jó kapcsolat fűzi.

A gráci kazamaták régen várbörtön volt, amely a második világháborúban kapott egy bombatalálatot, és csak az oldalfalai maradtak meg, egy zseniális építész kitalálta, hogy ebből egy fedhető szabadtéri színpadot tervez, ezer néző is elfér itt egy helyen. A koncert előzetesét már leadta az osztrák televízió és több napilap is beszámolt a gáláról.

- A komoly reklámoknak köszönhetően természetesen régóta nem lehet jegyet kapni, de már a jövő évi két előadás dátuma is megvan. Az este érdekessége a lézerfénnyel készített csodás látvány is – egyfajta díszletként - amellyel már tíz éve színesítjük a zenés színházi előadásainkat. Külön megtiszteltetés, hogy a gálát rögzíti az ORF is.

A gyönyörű helyszínről beszélgetve óhatatlanul eszembe jutnak a korábbi interjúk, amelyeket még a televízióban készítettem a karmesterrel. Emlékeztetem régi vágyára: a zenepavilonra.

- Igen, nem adtam fel ezt az álmot sem. Több tervem is van a jövőre vonatkozóan, szeretnék intenzíven jelen lenni a város zenei életében. Remélem, ezekről később beszélgethetünk újra. Most többet nem árulhatok el.

Átnézzük a műsorszámok listáját, szerepel rajta a Szicíliai vecsernye nyitánya, a híres Brindisi a Traviátából és még sok más csodálatos ária. A karmester állandó csapatot szeretne egyben tartani, akikkel évről-évre dolgozhatnak az operaszerető közönség nagy örömére. Megnézzük a hatalmas régi szekrényben lapuló kincseket: kották, partitúrák, régi lemezek sorakoznak szép rendben. Rózsa Ferenc új projektekről is mesél: egy Zrínyi-operáról, amelyet zágrábi és eszéki partnerekkel szeretne megvalósítani és szót ejtünk arról is, hogy a Mattia Corvino kolozsvári bemutatóján megismert mérnök Szentjóbi Szabó Andor ajánlására egy I. Ferenc király koronázásáról szóló művet is színpadra vinne. Feladata van bőven, szeretné ezeket az előadásokat itt a városban a helyi közönségnek is megmutatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!