Belföld

2010.01.12. 21:16

Újabb korábbi BKV-vezetőt gyanúsítottak meg

Ötre nőtt a Horváth Éva foglalkoztatásával kapcsolatos nyomozás gyanúsítottainak száma - derült ki a rendőrség közléséből, miután kedden kihallgattak egy volt főosztályvezetőt és egy BKV-s munkatársat bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt. A közeljövőben a végkielégítések miatt újabb gyanúsítások várhatók.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az MTI információja szerint Zelenák Tibor volt kommunikációs főosztályvezető az ügy egyik újabb gyanúsítottja. A BKV hétfői közleménye szerint nem Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes a felelős Horváth Éva foglalkoztatásáért, hanem egy meg nem nevezett főosztályvezető, aki már távozott a cégtől. Az MTI úgy tudja: ez a főosztályvezető Zelenák Tibor, aki azóta rendkívüli felmondással távozott a cégtől.

Zelenák Tibor az MTI-nek elmondta, hogy a gyanúsítással szemben panasszal élt, mert azt alaptalannak tartja. Közlése szerint Horváth Éva korábban került a BKV-hoz, mint ő, és soha nem volt a munkáltatója.

"A foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések tőlem magasabb szinten dőltek el. Viszont tudtam, hogy a BKV-nál dolgozik, hiszen napi munkakapcsolatban voltunk vele. Ugyanúgy, mint azok a BKV-s vezetők, akik - úgy tűnik - most amnéziában szenvednek" - mondta Zelenák Tibor.

A BRFK kedden közleményben adott tájékoztatást az újabb gyanúsításról. E szerint az egykori főosztályvezető "H. Éva jelenléti íveinek igazolásával, prémiumainak kiírásával, teljesítési jelentéseinek elfogadásával szándékosan segítséget nyújtott R. Miklósnak, majd B. Tibornak abban, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket súlyosan megszegjék, azzal, hogy 2008. február 1. és 2009. szeptember 30. között a tényleges munkát nem végző H. Éva részére különböző juttatások és munkabér kifizetését engedélyezték". A rendőrség szerint Horváth Éva fiktív foglalkoztatása a BKV Zrt.-nek több mint 24 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

A szabadlábon védekező volt főosztályvezető - hasonlóan a korábban meggyanúsítottakhoz - megtagadta a vallomástételt, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Kedd délután a Budapesti Közlekedési Vállalta Zrt. egyik munkatársát hallgatták ki a nyomozók, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A rendőrség szerint "a nő annak tudtával, hogy H. Éva nem végez tényleges munkát a közlekedési társaságnak, az aláírt jelenléti ívek alapján bérszámfejtésre feladandó időadatok elkészítésével és a pénzügyi részlegre történő eljuttatásával szándékosan segítséget nyújtott R. Miklósnak, majd B. Tibornak abban, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket súlyosan megszegjék". A nő a gyanúsítás ellen panasszal élt, kihallgatása során azt mondta: ő adminisztrátorként csupán a vezetői utasításnak megfelelően továbbította az adatokat a pénzügyi részlegnek.

A BKV-nál történt fiktív foglalkoztatással kapcsolatban a gazdaságvédelmi nyomozók összesen öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, kettőt hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt, hármat pedig bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tovább folytatja a közlekedési vállalattal kapcsolatos nyomozást. Mint írták, jelenleg a több száz végkielégítéssel kapcsolatos iratanyagot vizsgálják, s a közeljövőben ezekkel kapcsolatban további gyanúsítotti kihallgatások várhatók.

Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes volt szóvivőjét, Horváth Évát péntek reggel állították elő a rendőrök és gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja.

A rendőrség gyanúja szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és  2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. A nyomozók szerint Horváth Éva bűnsegédként hozzájárult a kifizetést engedélyezők által elkövetett hűtlen kezelés bűncselekményének elkövetéséhez.

Az index.hu augusztusban írt arról, hogy Horváth Éva valójában a BKV-nál áll alkalmazásban. Az internetes lap információi szerint 2007 elején került a 4-es metró projektje keretében a közlekedési vállalathoz. Néhány hónapig a metróprojektet koordináló DBR-igazgatóság szóvivője volt, ám 2008 elejétől már Hagyó Miklós belső embereként tűnt fel a hírekben.

Horváth Éva erre reagálva elismerte, hogy mindkét helyen dolgozik, de hozzátette: "a nemzetközi és a hazai gyakorlatnak megfelelően, mint kommunikációs szakember, amíg nincs összeférhetetlenség", addig annyi helyen vállalhat munkát, amennyit teherbírása enged. Szerinte "a fővárosi önkormányzat és az annak tulajdonában álló cég között nincs érdekellentét, ezért a két feladat ellátása nem összeférhetetlen, sem jogilag, sem erkölcsileg nem kifogásolható". 

Azt állította, BKV-s munkaviszonya folytonosságáról személyesen Kocsis István vezérigazgatóval egyeztetett, az ő kérésére maradt a cégnél. Horváth Éva cáfolta viszont azt az információt, hogy 300 ezer forintos fizetést és összesen 10 milliós prémiumot kapott volna a BKV-tól. 

A sajtóreferenst ezek után tavaly augusztusban menesztették a közlekedési vállalattól, szeptemberben pedig saját
elhatározásából távozott a főpolgármesteri hivatalból is.

Horváth Éva foglalkoztatásával kapcsolatban hétfőn Regőczi Miklóst, a BKV korábbi kommunikációs vezérigazgató-helyettesét és Bolla Tibor jelenlegi gazdasági vezérigazgató-helyettest is hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!