Göncz Kinga az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Vas megyei látogatásán

Szombathely - Megyénkbe látogatott kedden <em>Göncz Kinga</em>, az MSZP európai parlamenti (EP) listavezetője. Fontos feladatként említette a kirekesztés és a rasszizmus elleni fellépést, a szegények megsegítését és a munkahelyteremtést.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Délelőtt Vas megyébe érkezett Göncz Kinga, a politikus először Szombathelyen járt, szerkesztőségünkben  is  látogatást tett. Beszélt a programjáról, a választások remélt eredményéről, s terveiről is. Fontos feladatként említette például a kirekesztés és a rasszizmus elleni fellépést, a szegények megsegítését és a munkahelyteremtést. 

Kiemelte, hogy az EP-ben mandátumhoz jutó magyar politikusoknak együtt kell működniük, mert összefogásra van szükség ahhoz, hogy előbbre jusson az ország, s pozitívan ítéljenek meg bennünket. Elmondta még, fontos, hogy minél többen menjenek el vasárnap szavazni, mert a 22 képviselő akkor tudja eredményesebben képviselni az országot, ha minél nagyobb szavazótábor áll mögöttük.  

Göncz Kinga megyei látogatásának fontos állomásaként említette Szentgotthárdot, a várossal kapcsolatban pedig az égetőmű megépítése is szóba került. Elmondta, hogy külügyminiszterként is sokszor találkozott az égetőmű kérdésével, s az osztrák kollégákkal többször is tárgyalt ez ügyben. 

- Az égetőmű komoly problémát jelent a magyaroknak - hangsúlyozta Göncz Kinga, az ügy nehézsége pedig az, hogy jogilag nem lehet kifogásolni a megépítését. Környezetvédelemi szempontból ugyan meghallgatták a véleményünket, de nem történt semmi. Nem azt kértük, hogy ne épüljön égetőmű, hanem hogy pár kilométerrel odébb létesüljön, mivel a turisztikai szempontok, s a fejlődési tervek  problémássá teszik a beruházást. 

A gond az, hogy eddig igazán nem került sor érdemi tárgyalásokra. Bár van összefogás, s társadalmi nyomás, de ez magában nem elegendő ahhoz, hogy megváltozzanak az építési tervek. Úgy tudom, a civil szervezetek, mind a magyar, mind az osztrák oldalról, azt tervezik, hogy az EP petíciós bizottságához fordulnak, s onnan várnak segítséget. Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés.

Úgy látja, hogy miközben az EP- egyik alapelve az együttműködés, ebből a történetből éppen az derül ki, hogy a gyakorlatban  egyáltalán nem valósul meg.  



Szerkesztőségünkben a politikus beszélt a választáson való részvétel fontosságáról is  Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!