Túlzsúfoltak a megyeszékhely bölcsődéi

VN - Ma már gyes mellett is lehet nyolc órában munkát vállalni. A családok többségének szüksége van a két keresetre, ezért az édesanyák bölcsődébe adják be a gyermeküket, de kevés a férőhely.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ma már szinte nincs is olyan család, amely egy keresetből fenn tudná tartani magát. A megoldást az jelentené, ha az anya  mielőbb újra munkába állhatna. S állna is,  ha lenne hová tenni a gyereket. 

Ezidáig, ha  a bölcsődék megteltek, s nem fogadták a csöppséget,  lehetőségként még mindig ott állt a nagymama, aki néhány órára, egy-egy műszakra boldogan vállalta a csemetét. Ám ez a kiskapu is bezárulni látszik:  már a nagyik sem lehetnek a régiek. Sütés-főzés helyett dolgoznak. Hatvanöt éves korukig. Ahogy a válság elhatalmasodik rajtunk mindez nem fog gondot okozni, hiszen hiába a bölcsődei férőhely, vagy  a nyugdíjas mama, ha az anyukának nincs hova visszamennie. 

Túlzsúfoltak a bölcsődék Magyarországon:  az anyukák többsége  minél előbb szeretne visszamenni dolgozni. Ennek egyrészt az az oka, hogy két éves korban lejár a gyed és onnantól kezdve gyes-t kapnak, ami nem nagy összeg, szinte semmire sem elég. A másik indok pedig az, hogy egy munkahelyen sem lehet évekig kimaradni még gyerek miatt sem mert akkor betöltik az állásukat és az utcára kerülnek.

Minél hamarabb szeretnék visszamenni dolgozni mondja a 21 hónapos Balázs édesanyja, Laposa Zoltánné, Ibolya. Hamarosan betölti a kisfiam a második életévét, akkortól pedig már csak a 27 ezer forint gyes-t fogom kapni. A munkahelyemen, ahol szerződéssel dolgoztam, megígérték, hogy szülés után visszavesznek.

Szükségünk van minden bevételre, mivel a férjem munkahelyén a gazdasági válság miatt háromnapos munkahétre álltak át. Pedig terveztük a második babát, de erre most még egy kicsit várnunk kell. 

Márciusban döntött úgy a család, fájó szívvel, de beiratják bölcsődébe Balázst. Ibolya így újra munkába tud állni. Az egyik szombathelyi intézménybe adták be a jelentkezéshez szükséges papírokat, ahol azt az ígéretet kapták, hogy ősztől biztosan felveszik a kisfút. A napokban hívást kapott a bölcsődéből Ibolya, hogy elutasították a kérelmüket, keressenek másik intézményt. 

Másnap felkereste a Százszorszép Bölcsődét, ahová rögtön felvették a kisgyereket. A Károly Róbert utcai fiatal házasok otthonából hamarosan az Oladi lakótelepre költözik a Laposa család. A Váci utcai intézmény nem is lesz túlságosan messze az otthonuktól.

Sok kisgyerekes anyukával beszélgetek a játszótéren, akik egytől-egyig bölcsibe adják vagy adták csemetéjüket  meséli Ibolya.  Szinte minden édesanyának vissza kell mennie dolgozni, hogy a család megélhetése biztosított legyen. Viszont sokan arra panaszkodnak, hogy nincs hova visszamenniük. Nekem szerencsém van, mert valószínűleg ősztől én is újra munkába állhatok. Balázs imádja a gyerekeket, szeret velük játszani, így  talán kicsit könnyebb lesz őt  a bölcsődében hagynom.  

Rengeteg édesanya dolgozik gyes mellett  hangsúlyozza  Sebestyén Bianka, a Nyugat-dunántúli Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője.  2000 óta folyamatosan emelkedik a bölcsődék kihasználtsága. 2006. január elsejétől   amióta gyes mellett nyolc órában is  lehet munkát vállalni  ugrásszerűen megnőtt az intézményekbe beíratott kicsik száma. 

A Nyugat-dunántúli régióban a gyermekek napközbeni ellátását 54 bölcsőde látja el 2355 férőhelyen. Vas megyében 13 intézmény 582 apróságot tud fogadni. Szombathelyen hét, Sárváron, Celldömölkön, Körmenden, Szentgotthárdon, Csepregen, Répcelakon egy-egy bölcsőde működik. Ezenkívül két családi napközi várja a gyerekeket: egyik Vasváron, de ez június végén megszűnik, a másik pedig Sárváron. Kőszegen múlt év decemberében került lakat a magánbölcsőde ajtajára, így a városban egyelőre nincs olyan intézmény, amely fogadhatná a kicsiket, korábban három bölcsőde is működött itt, de mindegyiket bezárták. 

A kőszegi önkormányzat nemrég pályázott bölcsődefejlesztésre, ennek eredményeképp az egyik óvodaépület bővítésére nyertek pénzt, reményeik szerint szeptember elsejétől húsz gyereket irathatnak be a szülők az új  bölcsődébe. 

 Sebestyén Bianka hozzáteszi, hogy 1997 óta  törvényi előírás, hogy a tízezer lakos feletti településen az önkormányzatnak kötelessége bölcsődét működtetnie.  A bölcsődék sehol sincsenek körzetesítve, mivel nagyon kevés van belőlük.   

A szombathelyi 390 férőhelyre 586 kisgyereket irattak be erre a tanévre, szeptember elsejétől pedig még több aprósággal számolunk, 602 gyermek jár majd a megyeszékhely hét bölcsődéjébe emeli ki az egyesített bölcsődei intézmény vezetője. Mivel a szombathelyi kistérség  negyven településéről fogadjuk a gyerekeket   egyik faluban sincs bölcsőde vagy családi napközi nagyon nagy szükség lenne a férőhelybővítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!