Vigyázat! Mérgezett kenyér is kerülhetett a boltokba! (frissítve - fertőzött óvodás)

Szeged - Egy a gabonákon élősködő gomba mérget termel, ez elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben jelenik meg. Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal nem tud hazai megbetegedésekről, a delmagyar.hu szerint azonban egy ötéves Csongrád megyei kislány menstruációjáért és a mellében talált csomókért bizonyítottan a fuzárium a felelős.

Peltzer Géza

Évtizedenként átlagosan három járványos év van, az ezek terméséből származó készítményeknél van ok aggodalomra: az adatok szerint a fertőzött termékek ilyenkor eljuthatnak a fogyasztóig -  tudom meg a Szegedi Gabonakutató Intézet munkatársától, dr. Mesterházy Attilától.  

Az Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint járványos években a felnőtt lakosság 5-10 százalékát érheti az EU által előírtnál nagyobb toxinterhelés. Különösen a bio- és a teljes kiőrlésű termékek jelentenek kockázatot, mivel az őrlés során a toxin nagyobb része a korpában marad. Ha az ellenőrzés hatékony lenne, ilyen évek után kisebb lenne a probléma. 2008-ban sok helyütt volt járvány, így a mai problémák a 2008-as aratásból származó tételeknél jelentkeznek - teszi hozzá a kutató. Ha a termelő betartja az agrotechnikai szabályokat, elvégzi a szükséges kezeléseket, kihasználja a fajták közötti ellenállóság-különbségeket, akkor a jelenleginél sokkal kisebb arányban lennének toxinhatárérték feletti gabonák. Ha a felvásárlók is elvárnák a minőséget, és a feldolgozók is, ez az egész rendszert sokkal biztonságosabbá tenné. Ha ezt a tevékenységet az állam megfelelő hatékonysággal ellenőrzi, senkinek sem fogja megérni fertőzött terményt piacra dobni. 



 A lakosság öt-tíz százalékát érheti veszélyes terhelés Fotó: Szendi Péter

Kérdésünkre, miszerint biztos lehet-e a fogyasztó abban, hogy minden búzát megvizsgálnak, így válaszolt: jelen pillanatban nem lehetünk ebben biztosak, de vannak cégek, malmok is, forgalmazók, késztermék-gyártók, amelyek  hosszú távú piaci érdekeik alapján így járnak el. A kutató szerint jó lenne, ha létrejönne egy minőségi klub, amely a csomagoláson feltüntethetné a kiváló toxikológiai minőség logót, így garantálná a  vásárlónak, hogy terméke megfelel a szabványoknak. Ma a legnagyobb probléma ott van, hogy a fogyasztásra vagy  takarmányozásra alkalmatlan tételek felhasználása nincs szabályozva. Ha veszélyes hulladéknak minősítik, a termelőnek még fizetnie is kell a megsemmisítésért. Toxinadatbázis egyelőre nincs, de a kutató reméli, előbb-utóbb lesz, és ez is segíteni fog a problémák felismerésében, kezelésében. 

Tizenegy termékből négy szennyezett volt a szegedi hipermarketben

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak ugyanakkor nincs tudomása arról, hogy gabonatoxin miatt Magyarországon az utóbbi években bárki megbetegedett volna - közölte a MÉBiH az MTI-vel az illetékes hatóságokkal folytatott, fuzárium-toxinokkal kapcsolatos tanácskozása után hétfőn.

Az MR1 Kossuth rádió riportere még májusban vizsgáltatott ki tizenegy, egy szegedi hipermarketben találomra vásárolt teljes kiőrlésű pékárut, amelyből négy szennyezett volt. 

A MÉBiH közleménye szerint a tanácskozáson a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hatóság (MgSzH) mellett részt vettek, a gabonatermelés, malomipari- és sütőipari feldolgozás, valamint a tudomány (kutatóintézetek, egyetemek) és a vizsgáló laboratóriumok képviselői is.
    
A megbeszélés résztvevői megállapították, hogy a Magyarországon kapható gabonaalapú termékek szennyezettsége - noha nem tér el az európai átlagtól, és jobb, mint a világ sok más területén - figyelmet érdemel. Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a hazai gabona megőrizze hagyományosan kiváló minőségét, ezzel segítve a termékek biztonságosságát, és a lakosság egészségi állapotának javulását.

Fertőzött gabonapehelytől menstruál a Csongrád megyei óvodás kislány

Menstruál, és csomókat találtak a mellében annak az ötéves óvodás kislánynak, akinél kimutatható, hogy a betegségét fertőzött gabonából készült élelmiszer okozta, számol be róla a delmagyar.hu.

A portál a nyomára bukkant egy Csongrád megyei családnak: ötéves kislányuk kimutathatóan a megevett gabonapehelytől kezdett menstruálni, és csomók nőttek a mellében. A család, ahol két másik lánygyerek is nevelkedik, reszket az óvodás csöppség egészségéért. A kislányt cisztával műtik hamarosan, Szegeden. A gyerek kezelőorvosa, a gyermekgyógyászati és endokrinológiai kutatásait Szegeden kezdett Szűts Péter szerint a kimutathatóan a gabonaféléket megtámadó fuzáriumgomba egyik mérge, a zearalenol okozta a bajt.

Rákkeltő, károsítja a vesét és a májat

A fuzáriumok a mikroszkopikus gombák nemzetsége, főleg gabonaféléken telepednek meg. Bizonyos klimatikus körülmények között méreg-anyagokat, mikrotoxinokat termelnek. Ezek emberre, emlősre, madárra kimondottan veszélyesek, általában a májat és a vesét károsítják, hosszú időn keresztül a szervezetbe jutva rákkeltő hatásúak lehetnek. Közöttük az F2 toxin ál-ösztrogénhatású, károsítja a női szervezet hormonháztartását, szélsőséges esetben fel is boríthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!