Kánikula: vízzel permetezik az óvodásokat

Szombathely - Az ügyeletes szombathelyi óvodában vízpermezető rendszer hűsíti a gyerekeket. Jól jön a közel negyvenfokos hőségben.

Tersztyánszky Krisztina

Nyáron viszonylag kevés kisgyerek jár óvodába, csak néhány intézmény tart ügyeletet. Ahol mégis van gyerkőc, ott fokozottan ügyelnek a hőség elleni védelemre.

- Életkorukból adódóan a kisgyerekeknek még több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek - magyarázza Molnár Anikó, a héten épp ügyeletes Gazdag Erzsi Óvoda vezetője. Az egyébként 210 fős gyermekintézményben ezekben a napokban  negyvenöt gyerekre vigyáznak. Ők és az óvónők most örülnek csak igazán, hogy tavaly ősszel sikerült a korábbi pancsoló medencét korszerű vízpermetező rendszerrel kiváltani. 

Az óvónők elmondják: a medence használata bonyolult volt, a csúszós aljzat és a vaskorlát balesetveszéllyel fenyegetett, és mivel nem építettek be vízforgatót, túl sok vegyszert is adagolni kellett. A vízpermetező rendszer sokkal higiénikusabb. A fúvókákat térkövezett környezetbe ágyazták, a gyerekekre nem jéghideg, hanem kevert, langyos víz permetez. A csöppségek élvezik a pancsolást, futkosnak, vagy akár el is üldögélnek a hűvös vízsugár alatt. Az eddigi tapasztalatok szerint az új módszer sem fogyaszt lényegesen több vizet, mint amikor a medencét kellett feltölteni. A délelőtti játéknál és a délutáni pihenő után egyaránt előkerül a törölköző, a  papucs és a fürdőruha, és beindítják a vízsugarakat. Aki szomjas, bármikor meglátogathatja az ivókutat is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!