Pannóniák, Simsonok, MZ-k a kastélyban

Járműtörténeti kiállítás nyílt Körmenden, a Batthyány kastélyban lévő Sala Terrena Galériában. A régi vasparipáktól a legújabb motorcsodákig mindenféle ritkaság megtalálható a tárlaton.

Bajdó Bettina

Idén ünnepli fennállásának 120 éves évfordulóját a Körmendi Vasparipa Egylet, ez alkalomból a Maróti Könykiadó segítségével szervezetek kiállítást, melynek szellemi alapja a motortechnika története. Ehhez járulnak hozzá még a gyűjtők közszemlére tett régi és új motorkerékpárjai, autói, valamint a vasparipákról szóló plakátok. A teremben a nézelődők találkozhatnak például 1963-as Pannóniával, 1968-as MZ-kkel, Csepelekkel, Simsonokkal, egy 82-es Pannónia motoros kapálógéppel, s a mai kor vasparipáival.

Régi autók is helyet kaptak a tárlaton, például egy 1983-as Austin Martin és egy 88-as Hódgép Puli. A tárlatot Czvitkovics Gyula alpolgármester nyitotta meg, aki felidézte az egylet alapításának történetét, megemlítve Sárffy Károlyt, aki sokat tett a szervezet talpon maradásáért. Külön kiemelte Komjáthy Kálmánt, aki újra életet lehelt az egyletbe, s a mai fiatalokat, akit szívvel lélekkel részt vesznek a közösség összetartásában. Az alpolgármester után Szabó Anita Eszter, az egylet elnöke kapott szót, s az idei programokról beszélt, a találkozókról, a túrákról, s a börzékről. Kiemelte, hogy a kiállítás az utolsó rendezvényük a 2009-es évben, ezt a látogatók november 28-ig nézhetik meg. Ezt követően Marótiné Koczur Györgyi, a kiállítás egyik szervezőjét hallhattuk.

- Százhúsz év nagyon nagy idő, a tudatunk nem is képes befogadni - hangsúlyozta a szervező. - Biztos vagyok abban, hogy ma is szót értenénk elődeinkkel, hiszen ugyanazok a kérdések foglalkoztatnak bennünket, ugyanazok a problémáink. Jót beszélgethetnénk egy üveg bor és pár pogácsa mellett, hiszen összeköt minket a gépjárművek szeretete. Amikor reggel beléptünk a kiállítóterembe, egymás hegyén hátán voltak a motorok, kilátástalannak tűnt, hogy a megnyitóra a helyére kerüljön minden. A sok segítő kéznek köszönhetően azonban befejeztük a rendezést, s a motorok rendszerezve, egymás mellé kerültek. Idén rengetegen felajánlották vasparipáikat a kiállításra, így az elmúlt 120 év motorozási történelmét hűen be tudjuk mutatni a látogatóknak.

A megnyitó végén az egylet vezetői a 120 éves fennállásának tiszteletére emléklapot adtak át azoknak, akik segítették az eddigi munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!