Politikus vagy újságíró: ki faggatta a jobboldali politikusokat Szombathelyen és Győrben?

A szocialista párt minden idők "legmocskosabb" kampányára készül - mondta Ágh Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón. Történet egy újságíróról, aki voltaképpen politikus, és nem annyira a fidesz.hu-nak dolgozik. Utóbb kiderült, hogy mégsem politikus, hanem újságíró, az EgyenlítőTV-nek dolgozik. A csatornának még egészen friss a blogoldala.

MTI

Az ellenzéki képviselő, aki egyben a Fidelitas elnöke, beszámolt arról: Szombathelyen és Győrött számos fideszes és KDNP-s képviselő kapott telefonhívást egy szocialista politikustól, aki újságírónak adta ki magát.  Hozzátette: ez a személy helyenként a Hír Tv Célpont című műsorában dolgozó újságírónak, helyenként pedig a fidesz.hu internetes portál munkatársának adta ki magát, és információkat kért fideszes képviselőktől.

Ágh Péter közölte: a Fidesz győri önkormányzati képviselői feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, és a jövő héten a szombathelyi fideszes önkormányzati képviselők is a rendőrséghez fordulnak. A feljelentésben, melyet a sajtótájékoztatón kiosztottak az újságíróknak, az szerepel: a magát újságírónak kiadó telefonáló a hosszabb telefonbeszélgetések során a megkérdezettektől személyes adataikra, a megkérdezettekkel összefüggésbe hozhatóan más személyek különleges adataira, különösen pártállására vonatkozóan próbált információk birtokába jutni.

Arról szólva, hogy ki volt az, aki ezeket a telefonhívásokat kezdeményezte, az ellenzéki képviselő annyit közölt: "Varga László elismerte, hogy az MSZP ifjúsági szervezetének VII. kerületi vezetője folytatott ilyenfajta gyakorlatot az elmúlt időszakban az idézett városokban". (Varga László a Societas - Új Mozgalom alapító elnöke, az egykori Fiatal Baloldal elnöke, az MSZP jelenlegi országgyűlési képviselője és elnökségi tagja.) A Fidesz felszólítja az MSZP-t, hogy határolódjon el az ifjúsági szervezetének ezen tagjától, és szólítsa fel az ifjúsági szervezetet, hogy zárják ki tagjaik sorából a VII. kerületi vezetőt - jelentette ki Ágh Péter.
 
A sajtótájékoztatón az újságíróknak kiosztottak két fényképmásolatot is, melyen - mint Ágh Péter közölt - az MSZP ifjúsági szervezetének VII. kerületi vezetője látható a szombathelyi önkormányzat közgyűlésén, valamint Győrben, egy fideszes sajtótájékoztatón, ahol a Klassz FM munkatársának adta ki magát. Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan jöttek rá a győri és szombathelyi képviselők, hogy nem újságíróval beszélnek, azt válaszolta: a győri önkormányzati képviselők a személyes találkozás alkalmával jöttek rá arra, hogy kivel állnak szemben. Amikor ugyanis az állítólagos újságírótól elkérték volna a névjegykártyáját és a sajtóigazolványát, akkor azonnal eltűnt - tette hozzá.

Ágh Péter úgy fogalmazott: "2010 lesz a rendszerváltás utáni legmocskosabb és legaljasabb kampány, azért mert a szocialista párt azzá teszi". Az MSZP nem válogat az eszközökben, hiszen most már a politikusai újságíróknak is kiadják magukat - mondta.

Egyenlítő TV: álszent és komikus a Fidesz felháborodása

Álszent és komikus a Fidesz felháborodása, amelyet az Egyenlítő TV stábjának munkája váltott ki - olvasható a Németh Gábor és az Egyenlítő TV stábja által közösen jegyzett közleményben, amelyet a fideszes Ágh Péter vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva fogalmaztak meg.

Németh Gábort a nap folyamán nevének közlése nélkül, a szocialisták VII. kerületi ifjúsági vezetőjeként megemlítve Ágh Péter azzal hozta összefüggésbe, hogy a jelek szerint - mint fogalmazott - 2010 lesz a rendszerváltás utáni "legmocskosabb és legaljasabb" kampány, azért, mert "a szocialista párt azzá teszi".

A Németh Gábor és az Egyenlítő TV stábja által közösen jegyzett közlemény - Ágh Péter nevének említése nélkül - visszautasítja azt az állítást, hogy az Egyenlítő TV-t a Societas VII. kerületi szervezeteként, vagy az egyesület megbízásából működtetnék. Mint hozzáteszik: "hamarosan publikálásra kerülő anyagaikat ismerve" ugyanakkor megértik "a Fidesz és a jobboldali pártmédia" kétségbeesését, ám ők "a demokráciáért aggódó fiatalokként" nem tűrik a kettős mércét.

Joggal merülhet fel bennük a kérdés, hogy miért nem háborodott fel senki, amikor "a mainstream média" sorozatosan alkalmazta az oknyomozó újságírás a demokráciákban működő és elfogadott módszereit - hívták fel a figyelmet.
 
"Gondoljunk csak a Hír TV rejtettkamerás beszivárgásaira, vagy például arra az esetre, amikor magukat Veres János kampányfőnökének kiadva hívtak fel roma vezetőket. Hasonló eset volt, mikor az index.hu Puch László nevében telefonált, és hangfelvételeket készített a beszélgetésekről. Munkánk során sajtóigazolvánnyal, az Egyenlítő TV nevében dolgozunk" - olvasható a közleményben, amelyben arra is kitérnek: egy demokratikus országban, "a webkettő korában" bárki foglalkozhat újságírással, és bárki lehet egyesület tagja.
 
Időközben a Hír Tv stábja is utolérte Németh Gábort, aki a televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy a győri és szombathelyi sajtótájékoztatókon nem a Societas, hanem a Egyenlítő TV színeiben vett részt. A Hír TV-nek az ügy kapcsán a Societas országos elnöke, Varga László -  a konkrétumok ismerete nélkül, de az ügyben folytatott tájékozódást megígérve - azt is elmondta: "nyilván szerencsétlen" az ilyen módszer, "ha ezzel problémák vannak".
 
MSZP: a Fidesz inkább beszél az MSZP kampányáról, mint a szökésben lévő alelnökéről

Az MSZP szerint érthető, hogy Erzsébetváros kapcsán a Fidesz inkább az MSZP kampányáról beszél, mint arról, hogy Czibula Csaba, egykori VII. kerületi alelnökük szökésben van. Erről Varga László, az MSZP elnökségi tagja nyilatkozott vasárnap az MTI-nek Ágh Péter (Fidesz) sajtótájékoztatójára reagálva. "Ez azonban nem takarja el azt, hogy a Fidesz vastagon érintett a VII. kerületi ingatlanpanamában. Elterelő hadművelet, de annak kevés" - közölte Varga László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!