Kötelező oltás szövődményeként veszítette el látását Priscilla

A rumi Kőhegyes Priscilla májusban tölti be ötödik életévét. A kislány három hónapos korában teljesen elvesztette látását, szülei szerint a kötelező védőoltás szövődményeként. A család örülne, ha felvehetné a kapcsolatot olyanokkal, akikkel hasonló tragédia történt.

Bajdó Bettina

Csütörtökön délelőtt a hosszúhajú, csillogó szemű, mosolygós kislány, Priscilla maciját szorongatva várt minket a meleg konyhában. Ahogy körbeüljük az asztalt, azonnal mellénk telepszik egy székre, s figyelmesen hallgatja, hogy édesapja, Kőhegyes Tibor mit mesél eddigi életéről.  

- Három hónapos korában beadattuk a kötelező védőoltást  a lányunknak, majd két nappal később vettük észre, hogy  kifordult a szeme - meséli Tibor. - Azonnal elvittük orvoshoz, ahol megállapították, hogy elvesztette látását. Teljesen összetörtünk,  belebetegedtünk a gondolatba, hogy úgy kell felnőnie a lányunknak, hogy nem látja a világot. Az orvosok azonnal genetikai  rendellenességre gyanakodtak, s több vizsgálat után meg is született a diagnózisuk.  Léber-szindrómát állapítottak meg, mely egy öröklődő látóideg-sorvadás. Mi azonban nem hagytuk annyiban a dolgot, mert biztosak voltunk benne, hogy a védőoltás következményeként vakult meg a lányunk.

Több városban, több kórházban is kérték az orvosok segítségét, ám legtöbbször csak lekezelően bántak velük. Elmondásuk szerint még azért is becsmérlő szavakat kaptak, mert nem engedték lányukat elaltatni a vizsgálatok előtt.

- Megjött az eredmény, s kiderült, hogy semmilyen vele született genetikai betegsége nincs a lányomnak, tehát nem lehet Léber-szindrómája - folytatja az édesapa. - Bár egy orvos sem adná írásba, de többen is elmondták, hogy az oltásban lévő higany elégette  a lányom szemeiben a látóideg-pályáját, ez okozta a vakságot. Egy szerencsénk volt, hogy a higany nem jutott el a látóideg-központba. Szerencsére azóta kivonták a forgalomból ezt az oltóanyagot.

Bár az orvosok azt mondták, nyugodjanak bele, hogy megvakult a lányuk, a család nem adta fel a küzdelmet. Természetgyógyászhoz fordultak, aki egy homeopátiás készítményt ajánlott nekik, s azzal biztatta őket, hogy gyermekük visszanyerheti látását.
 
- Magyarországon nem forgalmazzák ezt a homeopátiás injekciót, csak Ausztriában juthatunk hozzá - teszi hozzá az apa. - Nagyon sokat segített a beteg szemein, ma már látja a fényt, színez és felismeri a formákat is. Két óvodába is jár, gyógypedagógusok foglalkoznak vele, s ha tehetjük, Pestre is elvisszük a foglalkozásokra a vakok intézetébe.   Eddig szerencsénk volt, mert ismerősök anyagilag támogattak minket, hogy megvehessük a szérumot, de nekik is kimerülőben vannak a tartalékaik - simogatja meg lánya fejét. - Én elvesztettem a munkámat, a feleségem gyesen van, a ház törlesztését pedig fizetni kell. Egy doboz injekció, ami több hétre is elég, 42 euróba kerül. Nekünk most már csak az a fontos, hogy minden segítséget megadjunk a lányunknak, hogy újra láthasson. Ha pedig ez nem sikerül, akkor is lehetőleg teljes életet élhessen. Szerény körülmények között élünk három gyerekünkkel, Priscillával, Kirával és Kevinnel, de nagy szeretetben.
 
Tibor hozzáteszi, hogy annak is nagyon örülnének, ha lapunk, portálunk segítségével felvehetnék a kapcsolatot olyanokkal, akikkel hasonló tragédia történt. Segíthetnének egymáson, kicserélhetnék tapasztalataikat.  Az orvosok már lemondtak a lányról, a család azonban nem adta fel a küzdelmet

Mi az a DPT-oltás?

A Di-Per-Te (DPT) oltás három betegség ellen ad védettséget: diftéria (torokgyík), pertusszisz (szamárköhögés) és tetanusz (merevgörcs). 1954-ben tették kötelezővé. Ezt a védőoltást a gyermek először három hónapos korában kapja, majd a negyedik és ötödik hónapban ismétlik.

A DPT oltást általában 24-48 órán belül enyhe tünetek követik. Hőemelkedés, lázas állapot léphet fel, amit csillapítani kell. Az esetek többségében a gyermekorvos javasolja az oltás beadásával egyidőben lázcsillapító kúp alkalmazását is.

Az IPV, vagyis a gyermekbénulás elleni védőoltás is kötelező. A DPT védőoltással egyidőben, azaz ezt is három hónapos korban kapja először a csecsemő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!