Soha nem látott mértékben dőlnek be a vállalkozások

Változatlanul sok céget döntenek be a hitelezők, és maguk a cégvezetők is gyakran döntenek cégük bezárása mellett, miközben némileg kevesebb új cég alakul.

Kiss Tamás

Korábban soha nem látott számban dőltek be a cégek a hitelezők kezdeményezésére júliusban: az Opten céginformációs szolgáltató 1712 ilyen esetet regisztrált. A felszámolások ezzel 29 százalékkal ugrottak meg az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, jócskán ráverve az első félévben feljegyzett 15 százalékos növekedésre.

A cégstatisztika alapján a magyar gazdaságnak még várnia kell a sokak által előre jelzett fordulatra, véli Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Ugyancsak rekordszámban, 1435 esetben döntöttek arról a tulajdonosok, hogy cégüket saját elhatározásukból, végelszámolással zárják be, ami 11 százalékos növekedést jelent. Ez 2 százalékkal haladja meg az első félévi átlagos növekedést. Az első hat hónap átlagával összevetve a végelszámolások számának növekedése 18 százalékos.

Csorbai Hajnalka szerint a cégek megszűnése akár a piac megtisztulását is jelenthetné, amennyiben a végelszámolások igen jelentős része nem fordulna át felszámolásba, majd a tulajdonosok nem kezdenének azonnal új vállalkozásba.
 
Ebből a szempontból talán egy kicsit biztató lehet, hogy idén júliusban a cégalapítások száma éves összehasonlításban  folytatva az első félévi tendenciát  továbbra is csökkent. Míg 2009 azonos hónapjában összesen 4352 céget alapítottak, addig idén már csak 4204-et, ami több mint 3 százalékos csökkenésnek felel meg.
 
A számok mögött régiónként eltérő tendenciák húzódnak meg. A felszámolások száma az év első hét hónapjában a Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl régióban stagnált, az Észak-Alföldön pedig több mint 30 százalékkal vissza is esett. A végelszámolások száma ugyanebben az időszakban mindenhol csökkent éves összevetésben, a főváros és Pest megye kivételével, ahol 27 százalékkal bővült a tulajdonosok által bezárt társaságok köre.

A cégalapítások terén az ország kiegyensúlyozottabb képet mutat: az egyes statisztikai régiókban 5-15 százalékos a csökkenés 2010 első hét hónapjában.

A végelszámolások jelentős része felszámolásba torkollik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!