Vasi rendőr a szomszéd megye főkapitánya

Vas, Zala után Győr-Moson-Sopron megyében is vasi származású elöljáró áll a megyei főkapitányság élén. A megbízott főkapitánnyal, dr. Takács Tiborral beszélgettünk.

Angyal László

A főkapitányok sora a fenti felsorolással nem ért véget:  az országos főkapitány helyettese az a Papp Károly, akinek pályafutása Szombathelyről indult. Olyannyira, hogy anno éppen együtt végeztek el egy vezetőképző tanfolyamot.

"Szobatársak voltunk, ez még 2000-ben volt, amikor én Szombathelyi Rendőrkapitányságon a vizsgálati osztályt vezettem. A tanfolyam elvégzése után pedig már nem oda tértem vissza, hanem egy sokkal nagyobb szervezet élére kerültem: a közrendvédelmi osztályt vezettem. Éveken át irányítottam az osztályt, ám így utólag nézve, nagyon gyorsan elteltek ezek a mozgalmas évek. Nem véletlenül, hiszen minden hétvégén volt valami: focimérkőzés, valamilyen rendezvény, s akkoriban kezdett egyre nagyobb tömegeket megmozgatni a Savaria karnevál is. Négy elteltével bíztak meg a Körmendi kapitányság vezetésével. Tizennyolc szép hónapot töltöttem el, arra emlékszem, hogy akkoriban sokat szerepeltünk a sajtóban, többször országos jelentőségű ügyekben is nyomoztunk. A mögöttem, a falon látható emlékek közül az egyik ehhez az időhöz kötődik: az első világháborús, hatástalanított puskát Körmenden kaptam. A másik emlék az a szablya, amit távozásomkor a vasi főkapitány adott."

De ne ugorjunk ennyit előre a pályaív felrajzolásakor.

"2005-ben  új csapatot kaptam, egy jó kohézióval rendelkező osztályvezetői kart vettem át.  Később  nyakunkba szakadt a határőrség integrációjának előkészítése,  levezénylése. Amikor  azt hittem, nem jöhet nagy újdonság, megkaptuk a közigazgatási szolgálatot, az országos hatáskörű szervezet  az  irányításom alatt alakult meg."

Dr. Takács Tibor számára nem lesz újdonság egy megyei rendőrség irányítása:  két éve dr. Halmosi Zsolt tartós távolléte miatt fél évig helyettesítette az elöljárót. Az igazi megmérettetés most következik, hiszen a hazai pálya után idegenben, Győr-Moson-Sopron megyében kell bizonyítani, hogy jó döntés volt rá bízni a szomszéd megye rendőrségének vezetését.

"Nagy kihívással kell szembenéznem. Az első néhány nap tapasztalata azt mondatja velem, nincs nagyon óriási különbség a két megye között, legfeljebb abban, hogy sokkal nagyobb itt a terület és a lélekszám, ezek miatt a bűnesetek száma is arányosan nagyobb. Az autópálya pedig külön figyelmet érdemel."

A Vasból érkező főkapitányról az első benyomás itt, Győrben vélhetően a tekintélyt parancsoló külalakja volt. Ami  nem a véletlen műve. "Stresszoldásnak is kiváló az az erősportolás, amit régóta művelek. Gyerekkoromban birkóztam,  fiatalemberként volt a ju-jitsu, egy ideje  a súlyzók világában vagyok otthon. A BM rendészeti versenyén korosztályomban  első lettem 170 kilós fekvenyomással. Az erőnlétemet igyekszem tartani: az egész napos ülőmunka után esténként kimondottan jól esik a kettlebell emelgetése.Stresszoldásnak is kiváló az az erősportolás."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!