Földrengés Christchurchben: nőtt az áldozatok száma

Hetvenötre emelkedett az új-zélandi Christchurch városát kedden megrázó földrengés ismert halálos áldozatainak a száma, miközben gőzerővel folyik az esetleges túlélők utáni kutatás - közölték a helyi hatóságok.

MTI

A mentőalakulatok szerdára virradóra rohamtempóban kutatták át a romokat. Munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is. Ausztrália és az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba. Jelenleg 300 embert tartanak nyílván eltűntként - közölte Bob Parker polgármester.
   
A romok alól eddig 120 túlélőt mentettek ki. A mentők sokakat csak úgy tudtak kiszabadítani, hogy csonkolták valamilyen testrészüket.
   
Egy rendőrparancsnok az új-zélandi állami rádiónak nyilatkozva beszámolt arról, hogy több esetben a romok alatt rekedtek sms-üzenetet tudtak küldeni, vagy valahogy zajt kelteni, és ez segítette a mentőket megtalálásukban.
   
A városban szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a belvárost, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták Christchurch repülőterét.
   
John Key kormányfő repülőgépről nézte meg a természeti csapás sújtotta várost, és azt mondta: Christchurch "totális katasztrófaövezet" képét mutatja. Hozzátette,  hogy a halálos áldozatok száma bizonyosan nőni fog.

A második legnagyobb új-zélandi várost kedden ebédidőben rázta meg a 6,3-as erősségű földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés.
   
A J.P. Morgan pénzügyi szolgáltató 12, a biztosítók katasztrófa okozta veszteségeit felmérő AIR Worldwide pedig 11,5 milliárd új-zélandi dollárra (6,3 milliárd euró) becsüli az összes biztosítási kárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!