Törökül mesélték A kiskakas gyémánt félkrajcárját Sorkifaludon

Mesefesztivált tartottak szombat délután Sorkifaludon. A mese, a játék, a barátság jegyében eltöltött napra sokan eljöttek a környező községekből is.

Tersztyánszky Krisztina

A faluban élő három fiatal kerámikusművész néhány évvel ezelőtt a fejébe vette: mesefaluvá varázsolják községüket, amit így az idegenforgalom számára is vonzóvá tesznek. Létre is hozták a Mesefalu Közhasznú Egyesületet. Azóta minden évben kétszer felavatnak egy-egy meseszobrot a falu valamelyik zöld területén. Az első kompozíció  a Hamupipőke volt, ám azóta már számos népszerű mese figurái megjelentek a közterületeken. A mintegy nyolcvan centi magas, égetett és festett agyag figurák jól állják az időjárás viszontagságait, alig akadt még köztük olyan, ami javításra szorult volna.

Az új meseszobrok avatásához májusban mindig mesefesztivál, ősszel pedig hintós találkozó kapcsolódik. Szombaton, a harmadik mesefesztiválon Liszta Krisztián A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesekompozícióját adták át a gyerekeknek. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az egész délután erről a meséről szólt. Az egyesület meghívott minden olyan környékbeli színjátszó csoportot, akik a témához kötődő darabbal tudtak színpadra állni.  A helyi óvodásokon kívül itt voltak a Rumi Kastély értelmileg sérült színjátszói, a csehimindszenti Pöttyös csoport, a Vasvári Színi Egylet és a pecöli óvónők. Miközben a művelődési ház előtti színpadon zajlottak az előadások, a kertben a gyerekek különféle ügyességi játékok közül válogathattak. Volt állatsimogató és a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének szombathelyi csoportja jóvoltából igazi félkrajcárt és egyéb régi pénzeket is kézbe vehettek a gyerekek.

A nap fénypontjaként Sorkifaludra látogatott egy "igazi török", a Magyarországon élő Taoufik Hilmi is, aki kaftánba öltözve, török nyelven mesélt és szívesen válaszolt a gyerekek kérdéseire.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!