Legkedveltebb üdülőhelyek 2011 - Sitke: ősszel itt lesz Balázs Fecó esküvője (8.)

Két éve a legkedveltebb fürdőhelyeket, tavaly és idén is a falusi nyaralóhelyeket keressük. Apátistvánfalvával kezdtünk, s Vaskeresztessel fejezzük be. A turisták osztályzatai alapján dől el a sorrend, és különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és büszke címmel gyarapszik. Sitke következik.

Merklin Tímea

Ha Sitke, akkor mindenkinek a kápolna jut eszébe. A kápolnakoncerteknek idén már a 25. évfordulója van. A negyed százados jubileumot három napos fesztivállal ünnepli a község. Átlagban napi 6000 emberrel számolnak.  Idén Balázs Fecó énekes, dalszerző, a sitkei fesztiválok központi alakja 60 éves, ez is  kerek évforduló,  ráadásul a sitkei kápolnában akarja feleségül venni gyermeke anyját...
 
De biztosan van itt még más is, ami miatt érdemes ide jönni, és itt maradni néhány napot. A polgármestertől, Morgós Istvántól kérdezzük mi minden marasztalhatja itt a vendéget.
 
- A csend, a nyugalom, a négy fürdő, Sárvár, Borgáta, Celldömölk, Mesteri közelsége - feleli a polgármester.  - Jók a természeti adottságok, még inkább kihasználhatnánk. Most épp csatornáznak a faluban, aki áthalad itt, azt érzékeli, hogy korlátozott a forgalom, kellemetlen az itt lévőknek, ha eltörik a cső, és pár óráig nincs víz. De ez a helyzet átmeneti. Bővítés alatt van a sportrepülőtér, a Kálváriánál a stációk felújítása zajlik. A belső udvarában kiállítások szoktak lenni: voltak itt ajkai kristályok, kézművesek csuhéi, Varga Marika népi iparművész, a díszítő szakkörünk vezetője oltárterítőket állított ki. Falunapkor régi falusi szerszámokat mutattunk be. A tizenöt tárgyhoz kérdőíveket tettünk közzé, tudják-e az emberek, mik ezek, mire szolgálnak. Egyetlen tökéletes megfejtés volt. Szeretnénk majd egy kis falumúzeumot ezeknek a tárgyaknak a régi rendőrpihenő helyén.  Batthyány Ádám felajánlotta a régi kovácsműhelyt, ami teljesen felszerelt és működőképes, csak rozoga az épület...
 
Végigmegyünk a falun, a Nagysimonyi felőli végen megnézzük a helyet, ahol a Borostyánkő út ment egykor, vannak római kori leletek. A legnagyobb a Néprajzi Múzeumban van. Nagy része a Savaria Múzeumban. A környék egyik legszebb temploma áll Sitkén, ez egyben a falu legrégebbi épülete: a római katolikus plébániatemplom, amely a 18. században, 1767 és 1774 között barokk stílusban épült. Oltárképét Dorfmeister István festette. Az I. és II. világháborús hősök emlékére állították fel Németh Mihály alkotását a falu központjában lévő emlékparkban. Érdekes a török emlékmű a temetőnél: a legenda szerint egy török basa fekszik alatta, valószínűbb azonban, hogy a négy égtáj felé ablakos oszlop világításra szolgált, a kis falfülkékbe lámpásokat tehettek.
 
A polgármester elmondja kétféleképpen is bekapcsolnák a turizmusba Sitkét: az egyik a Mária zarándokútvonal lenne, ami a kegyhelyeket köti össze bakancsos szállásokkal, szobakiadással. A másikról még csak egyeztetés volt a napokban: arról beszélgetnek, hogy kerékpárutat építenének a Ság-hegy - mesteri - Vásárosmiske - Sitke - Sárvár útvonalon.
 
Megtudjuk: Sitke nem elöregedő falu. 700 lakosa van, közülük mindössze 96 fő 70 év feletti. 23 óvodás van, és körülbelül 14 év alatti iskolás gyerek, aki még Mikulás-csomagot szokott kapni. Most kezdenek számukra a játszóteret építeni. Új a járda a Vadkert utcától a művelődési házig. Körbeértünk a sokszínű kisközségben, amely - amint az ittlakók mondják büszkén: Kemenesalja egyik ékköve. 

Első okleveles említését a 13. századból, 1251-ből ismerik. Műemléki védettségű a Felsőbüki Nagy-kastély, amely szállodaként üzemel. Oda is ellátogatunk. Mivel hétágra süt a nap, és strandidő van, sehol egy lélek, a pincérek azt mondják, fél hatkor kellene visszajönni, akkor szállingóznak vissza a vendégek, akik mind egytől egyig Sárváron fürdőznek. Itt hatkor ülnek asztalhoz vacsorázni. A történelmi hangulatú kastély árnyékában gyönyörű a kert, messzire ellátni e dombról.
 
És végül (amint elsősorban is) a kápolna. A kápolna a Hercseg-hegyen, amiért minden évben nagy erők fognak össze. Egyesület is alakult még anno a védelmében: a Kápolnáért Kulturális és Sportegyesület. A fogadós ma a Vas megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc kezdeményezte 25 évvel ezelőtt, hogy az omló-romló sitkei kápolnát meg kell menteni. A Vas Népe munkatársa, Kozma Gábor írta meg a koncertek történetét  Benkő Sándor kollégánk szép fotóival - Sitke mindhalálig - Kis magyar Woodstock címmel. A könyvet a 20. évfordulóra adták ki 2006-ban.
 
Kovács Ferenc megyei elnöktől megtudjuk: Balázs Fecó esküvője tényleg itt lesz a sitkei kápolnában, de nem a fesztivál idején, hanem majd ősszel, amikorra már véglegesen elkészült a felújítás.
 
- A negyed század alatt, ami a mi történetünk, rengeteg olyan történet is akadt, ami fellobbant mint egy szalmaláng, aztán elhamvadt. A csoda kategóriájába tartozik, hogy a sitkei kápolnakoncertek máig tartanak    - mondja a  megyei elnök. - A csoda pedig úgy lehetséges, hogy Sitke hiteles hellyé vált. Hiteles hely a fellépők és a közönség szempontjából is. A néző jön, és látja, hogy a belépő áráért egy nívós, színvonalas rockkoncertet kap, és tudja, láthatja, hogy ezt a bevételt a kápolnára fordítjuk. A fesztiválnak törzsvendégei vannak, akik mindig visszatérnek, és vonz minden évben újabb és újabb érdeklődőket is.
 
Az idei 25. fesztivál augusztus 26-27-28-án lesz. Az elmúlt negyed század alatt sokak életében vált szokássá eljönni ide nyár végén, hogy közös kikapcsolódással töltsék az időt, barátok, kedves emberek társaságában  szórakozzanak együtt. Generációk közös programja ez. A fiatalok és a középkorosztály mellett megjelennek a közönség soraiban idősebb emberek, akik kempingszékekből nézik a fellépőket. Hoznak idős nénit akár  tolókocsiban, és számos szaladgáló gyermekecske is színezi a terepet. A fellépők idei kínálatában a Halor, a Pokolgép, az Ismerős Arcok, a Kormorán, a Hooligans, a B.A.D., az Avatar, Deák Bill Gyula, a Kárpátia, a Lord, a Karthago, a Sixters és az After Crying szerepelnek. Különleges zenei csemege lesz Balázs Fecó és a Savaria Szimfonikus Zenekar közös produkciója. A jegyárak 2008 óta változatlanok, ami nem kis dolog a mai pénzszűke időkben. Sőt: a Kápolnáért egyesület ajándékaként vasárnap ingyenesen látogatható a rendezvény.
 
Sitkén nagymértékben fejlesztették a fogadókészséget, komfortossá vált a falu.
 
A falusi turizmus lehetőségeivel kapcsolatban Kovács Ferenc kifejti:
 
- Kellenek a falusi attrakciók. Az igazi az lenne, ha a falusi gazdák oly módon láthatnák vendégül az ide érkezőket, hogy bepillantást engedjenek a ház körüli, kerti munkákba, az ólak tisztításába... Ez már nincs, ezért olyan sok embert vonzó attrakciók kellenek, amik egy másfajta életmódot mutatnak be a városi embernek, ami a tájra, a településre jellemző, vagy akár csak a vendéglátó családra. A falusi turizmus lényege mégiscsak az lenne, hogy lehet a hagyományt bemutatni. Erre kellene törekedni.

Visszahúzó hely

Golubicsné Pelenczei Gabriella Pécsről jött a sitkei kastélyfogadóba. Több kedvezményes lehetőséget ajánlottak, de ez tűnt a legcsendesebbnek, és a szálló kastély mivoltja is tetszett.
 
- A sárvári fürdőről jövünk, ahol épp az Alma együttes adott koncertet. Ez volt az ajándék, a fürdőre szóló két fős belépő. Három napot két éjszakát töltöttünk itt a párommal. Visszahúzó hely, alkalmas arra is, hogy a gyerekeinkkel visszatérjünk.Korábbi játékaink:

 

Legkedveltebb fürdőhelyek 2009

Legkedveltebb falusi nyaralóhelyek 2010

Rovatunk támogatója a Herendi Porcelánmanufaktúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!