Mindenki nyugdíjba akar menni

Megnőtt egy év alatt azok száma, akik kérik nyugdíjazásukat, vagy csak érdeklődnek a nyugdíjazás feltételei iránt - ezt mutatják a nyugdíj-igazgatóság adatai.

Peltzer Géza

A Vas Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának tájékoztatása szerint jóval többen szeretnének nyugdíjba menni az idén, mit egy évvel korábban, ezt az ügyfélszolgálatot felkeresők egyre növekvő számából egyértelműen kitűnik. 

A nyugdíjbiztosítási igazgatóság ügyfélforgalma közel ötven százalékkal nőtt egy év alatt: míg tavaly január elsejétől június harmincadikáig 12 ezer 129-en keresték fel az ügyfélszolgálatot, idén az első félévben már több, mint 18 ezren, pontosan 18 ezer 51-en, tudtuk meg Palágyi József igazgatótól.
 
Az ellátásra vonatkozó igény  vagyis konkrét nyugdíjkérelem idén az első félévben 8537 futott be Vas megyében,  míg tavaly mindössze 5377.

Az öregségi nyugdíjat kérők száma még ezt az arányt is jóval meghaladóan nőtt: az első félévben 2246 öregségi nyugdíj iránti kérelem érkezett be az igazgatósághoz a tavalyi 480-nal szemben, ami több, mint négyszáz százalékos növekedés egyetlen év alatt.

Csökkent viszont a rokkantsági nyugdíj megállapítására irányuló kérelem: a tavalyi első félévi 953-ról 749-re. 
Alig változott azoknak a száma, akik rehabilitációs járadékot kértek: tavaly 98 volt összesen a megyében, idén 92. Még fele annyian  sem kértek idén korengedményes nyugdíjat, mint tavaly: az első félévben 44 ezzel kapcsolatos kérelem futott be, tavaly ezzel szemben 111. Majdnem háromszorosára nőtt a szolgálatiidő-kérelmek száma: idén az első félévben 3140 volt, szemben a tavalyi 1207-el.

A nők negyven éves kedvezményével megállapított igények száma összesen 1146 volt idén az első félévben  tavaly erre nem volt még lehetőség. A legnagyobb számban ez alapján az 1955-ben születettek kérték  nyugdíjazásukat, összesen 516-an. Az 1952-ben  született nők közül 292-en kérték nyugdíjazásukat, az 1953-ban születettek közül pedig 338-an.

Az igazgatóságon megtudtuk azt is, hogy a nők negyven éves kedvezményével nyugdíjba készülők között tipikus problémának számít, hogy a kérelmezők nem tudják: a munkaviszonyba nem számítanak  bele a közép- illetve felsőfokú intézményeken eltöltött esztendők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!