Sajtoskáli sajtfesztivál 2011: utazás a különleges ízek birodalmába

Egyre népszerűbb és ismertebb a sajtoskáli sajtfesztivál. Az idén mintegy kéttucatnyi sajtkészítő fölsorolhatatlanul rengeteg fajta ízes finomsága közül válogathattak a látogatók.

Simon Erzsébet

Magyarországon a tej és a tejtermékek fogyasztása csak a fele az Európai Unió fogyasztásának. Egyáltalán nem elégíti ki az egészséges táplálkozás szerint elvárt mértéket. Van mit tenni a sajtfogyasztás növelése érdekében, a fogyasztási kultúra fejlesztéséért. Mindezt Hegedűs Imre mondta a Magyar Sajtlovagrend képviseletében a hetedik sajtoskáli sajtfesztiválon vasárnap. Ő és lovagtársai is azért érkeztek az országosan is egyre ismertebb eseményre, hogy a tejtermékek királyait népszerűsítsék. Az egybegyűlteket Haller Imre polgármester köszöntötte, V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár pedig egyebek mellett arról beszélt, hogy a magyar sajtok némelyike felveheti a versenyt a méltán híres francia finomságokkal. Az ősszel a parlament elé kerülő hungarikumokról szóló törvényben is kiemelt szerepe lesz a sajtoknak, tette hozzá, hiszen a magyar gasztronómia vékony, ám igen ízes szeletéről van szó. Megemlített azt is, hogy néhány hónap múlva pályázatokkal is segítik a kisebb gazdaságokat, így a tejfeldolgozással foglalkozókat is.

Az idén minden eddiginél többen kínálták válogatott termékeiket a faluház melletti standokon. Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnököt - ő a sajtverseny bírálóinak elnöke is - a Jáki Tarka Barka Házisajt pultjánál fedeztük fel. Szerinte Vas megyében nincs jobb sajt a Rácz család készítette harapnivalóknál. Rácz Szabinától megtudtuk: a sajtfesztiválra 13 fajta friss félkemény és érlelt lágy sajtot hoztak, köztük diós, olívabogyós, aszalt paradicsomos ízben is. De bármerre tekintettünk, mindenütt csak úgy sorjáztak a színes, ízes, illatos kisebb-nagyobb gurigák. Kalla Roland Dávid Sümegprágáról érkezett. Több hónapig érlelt sajtjait magyartarka tehén tejéből készítik. Úgy tetszett, töri a magyart; kiderült, hogy Svájcban született, szlovák feleségével és magyar szüleivel üzemelteti a családi tejtermelő-tejfeldolgozó vállalkozást.

Plájer Jánossal, a sajtfesztivál ötletgazdájával az egri Margaréta Kft. standjánál futunk össze. A sajtmester a termelők kecsketejből készített, rendkívül markáns ízű rokfortját dicséri. Szerinte itt is akadnak olyan termelők, akiknek a finomságai kiállják a próbát a híres francia sajtokkal összehasonlítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!