Ötből négy diák biciklije hiányosan felszerelt

A Szuperbringa program keretén belül vizsgálták át pénteken délelőtt a Gothárd és a Bolyai diákjainak kerékpárjait. A rendőrség által ezidáig szemrevételezett 1500 bringának jó ha ötöde volt technikailag teljesen rendben.

Ambrózai Zsuzsanna

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. szeptember elsejével hirdette meg először "Az iskola rendőre" programot, melynek egyik célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön a fiatalokhoz, és ezáltal pozitív rendőr-kép alakuljon ki a gyerekekben, szülőkben, valamint a pedagógusokban egyaránt.

2011-ben a rendőrség, amellett, hogy folytatja az előbb említett programot, kiemelten foglalkozik a kerékpárosok közlekedésbiztonságának javításával is. Ennek egyik új eleme a Szuperbringa program. A tanév elejétől kezdődően az iskolarendőrök az illetékes megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőség szakembereivel közösen vizsgálják át az oktatási intézményekben a gyermekek kerékpárjait. A Gothárd Jenő Általános Iskolában és a NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban pénteken délelőtt tartottak tájékoztatást, felmérést. A tapasztalatok pozitívak voltak, mondják a szakemberek. Amennyiben a kerékpár megfelelően volt felszerelve, és az előírásoknak is megfelelt, az illetékesek egy Szuperbringa igazolást, vagyis matricát ragasztottak fel a kerékpár vázára.

Leibinger Eszter rendőrségi szóvivő elmondta, Vas megyében az oktatási intézmények 95 százaléka csatlakozott ehhez a programhoz, és ezidáig körülbelül 1500 kerékpárt vizsgáltak át. Ezek húsz százaléka felelt meg az előírt műszaki feltételeknek, míg a többi esetben voltak hiányosságok a felszereltség tekintetében. A felülvizsgálatok során együttműködést tapasztalunk az iskola vezetősége, a szülők és a kisdiákok részéről is  tette hozzá a szóvivő. A program fontos üzenete, hogy a gyerekek a forgalomban a technikai felszereltség hiánya miatt, ne kerüljenek veszélyes szituációkba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!