Egy tollvonással elvonhatják a kis falvak értékeit

Nemcsak az új önkormányzati jogszabály bevezetése érinti hátrányosan a kistelepüléseket: az előkészítés alatt lévő vagyontörvény még inkább sújtja a falvakat vélik a KÖSZ érdekvédelmi szövetség tagjai.

Simon Erzsébet

Lesújtó véleménnyel vannak az új önkormányzati és köznevelési törvénytervezetről a Községek, Kistelepülések, és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének (KÖSZ) tagjai. Kálmán József hegyfalui elöljáró, vasi tagozatvezető szerint a KÖSZ az új önkormányzati törvény változatainak előkészítése során következetesen hívta föl a jogszabályalkotók figyelmét arra, miszerint a bevezetendő jogszabály meggátolja, hogy a kistelepülések a városokkal egyenlő esélyekkel és feltételekkel őrizhessék értékeiket, alakíthassák jövőjüket.

A KÖSZ tagjai úgy vélik, az elmúlt évtizedekben a községek döntő többsége megteremtette az önálló léthez szükséges feltételeket, képes arra, hogy ellássa a közfeladatait, s biztosítsa a legfontosabb szolgáltatásokat.
 
- Tiltakozunk amiatt, hogy az állam centralizál, a fejünk fölé ülteti a járásokat, elveszi az intézményeinket, a vagyonunkat, majd valószínű, megszünteti a községi iskolák nagy részét - sorolja Kálmán József. 

- Nem értünk egyet az önkormányzati törvényjavaslatban szereplő közös hivatalok létrehozási szabályaival sem. Nem lehet ezt meghatározott lakosságszámhoz kötni, miként azt sem, hogy milyen lakosságszámú település önkormányzata tarthasson fönn oktatási intézményt. Véleményünk szerint azonos módon kell kezelni a legnagyobbakat és a legkisebbeket,  és a bevezetendő feladatfinanszírozási rendszer alkalmazásával az arányos támogatás adjon választ arra, hogy lehessen-e önálló hivatala, vagy iskolája egy településnek.  -

Az előkészítés alatt álló vagyontörvény Kálmán József szerint még jobban sújtja a kis településeket. - Iskoláinkat, közösségi tereinket, más intézményeinket, beruházásainkat részben a volt tanácsi vagyon átvételével kaptuk meg, aztán azokat jórészt saját erőből, pályázatokból, lakossági támogatásokból tartottuk fenn, fejlesztettük, vagy hoztunk létre újat. Az új szabályozás egy tollvonással elvonja tőlünk mindezt az értéket, és odarendeli egy másik önkormányzatnak. Ez az eljárás óhatatlanul ki nem békíthető ellentéteket jelent majd nemcsak az állam és az önkormányzatok, hanem a különböző típusú és anyagi erővel rendelkező helyhatóságok között is. -

A KÖSZ tagjai úgy vélik: egy jogállami demokratikus rendszerben nem képzelhető el olyan megoldás, hogy a helyi közösségek által létrehozott, a közösség közcéljait biztosító vagyont minden további következmények nélkül elvonják attól a közösségtől, amely azt létrehozta, magáénak tudta és tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!