Sürget az idő, dönteniük kell az evásoknak!

Egyelőre nem érzékeljük, hogy tömegével pártolnának el az evától a vállalkozók, pedig már csak egy hetük van arra, hogy átjelentkezzenek költségelszámolásba, állítja egy vasi könyvelő cég tulajdonosa.

Peltzer Géza

Az eva jövő januártól a bruttó árbevétel 37 százaléka lesz - több, mint háromszorosa a kezdeti mértéknek. Ennek ellenére úgy tűnik, a legtöbben hűek maradnak ehhez az adónemhez. Az eva (egyszerűsített vállalkozói adó) azt jelenti, hogy a vállalkozó fix összeget fizet be adóként, vagyis nem számolja el költségeit. 2002-től létezik ez a fajta adózási mód, azóta mértéke folyamatosan emelkedett: 15 százalékról indult, 2012-ben pedig már 37 százalék lesz.

- Az áfával növelt bevétel 37 százaléka lesz 2012-ben az eva, de a vállalkozónak ezen felül iparűzési adót, és járulékokat kell fizetnie attól függően, hogy munkaviszony, esetleg nyugdíj mellett végez a vállalkozói tevékenységet vagy pedig főfoglalkozásúként - magyarázza egy helyi könyvelő cég tulajdonosa. Minden év december 20-áig van lehetőség arra, hogy valaki kilépjen vagy belépjen az evakörbe, idén sincs ez másképp.

- Amióta létezik az eva, folyamatosan növekszik azoknak a  száma, akik ezt az adózási formát választják - folytatja a szakember. - Elsősorban a szolgáltatást végző vállalkozók adóformája ez, mert esetükben alig van költség, tehát nem tudják ezt elszámolni. Fodrászok, kozmetikusok, ügynökök és biztonsági őrök, a médiában dolgozók választják ezt az adónemet. A lakossági szolgáltatások esetében az evásnak áfásnak is kell lennie, és jövőre az áfa mértéke is növekszik, 25-ről 27 százalékra.

- Egyelőre nem érzékeljük, hogy tömegével pártolnának el az evától a vállalkozók, pedig már csak egy hetük van arra, hogy átjelentkezzenek költségelszámolásba. Mindenkinek magának kell kikalkulálnia, megéri-e maradni, vagy jövőre a tételes költségelszámolást választja. Ha lesz is mozgás, nem elsősorban az eva mértékének növekedése miatt lesz, hanem amiatt, hogy a korengedményes nyugdíj 2012-től rendes jövedelemnek számít majd, így már alaposan már meggondolandó, hogy érdemes-e mellette vállalkozóként munkát végezni. 

Nem valószínű, hogy sokan elpártolnak az evától 2012-ben

Az egyszerűség és átláthatóság, valamint a kis könyvelési díjak miatt az eva továbbra is a legjobb alternatíva a vállalkozások számára, amelyek nem tudnak költségeket elszámolni. 2011-ben 2 millió 882 ezer 400 Ft az eva előnye a társasági adóval szemben 25 millió forint éves bruttó bevételi limit mellett. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!