Kamionos sajtótájékoztató az ásatások eredményeiről

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat regionális irodája. A Vép és Nemesbőd között végzett, a 86-os főút szélesítéséhez kapcsolódó régészeti feltárás anyagát ismertették, beszámoltak a készülő monográfiáról.

Ambrózai Zsuzsanna

Nemesbőd irányába, a vépi leágazónál tartotta rendhagyó sajtótájékoztatójat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) Nyugat-dunántúli regionális központja. A kamionos sajtótájékoztató témáját a környéken, a már lezárult régészeti feltárások és annak során előkerült leletei szolgáltatták.

- Most amellett a római kori temető mellett állunk, amelyet sikerült feltárni az ásatások során. Hozzáteszem, nem teljes egészében, de így is nagyszerű dolgok kerültek elő a sírokból - mondta el Ilon Gábor a KÖSZ Nyugat-dunántúli regionális központ irodavezetője és az ásatás vezetője, a projekt irányítója, majd folytatta: találtunk egy olyan tárgyat, amelyet mi lámpaházikónak fogunk nevezni a kötetben, de házúrnának is nevezhető. Ez a tárgy a temető legkorábbi sírjából való, 75-120 közötti időszakból. Tulajdonképpen az a legérdekesebb tárgyi emléke a feltárásnak, ugyanis pontosan nem tudni, mire használták. Hasonló tárgyakat egyébként Itáliában is találtak. A kötet kapcsán majd a nemzetközi tudományos életet gondolkodásra késztetheti a tárgy elemzése. A feltárások során előkerült egy katonai felszereléshez tartozó övcsat is. Ez az első olyan viseleti elem, amely hiteles feltárással kerültelő, nem szórványként valaki által.

Míg Ilon Gábor a sajtó számára ismertette a feltárt leletanyagot, valamint részletezte a temető sírjainak elhelyezkedését, kezében a már készülő monográfia kéziratát szorongatta.

- Ez egy kétnyelvű monográfia lesz, a Nemzeti Múzeum kiadásában készül el az év végéig, remélhetőleg - így a vezető, aki hozzátette sokkal több publikálásra, monográfiára lenne szüksége a szakmának, s igyekszik a fiatalabb generációt erre buzdítani, amellett, hogy az oktatás, az ismeretátadás fontosságát is hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!