Megjött az eső, elindultak a munkák a határban

A "nyuszi" végre meghozta megyénkbe is a régen várt csapadékot, így az aktuális munkák a mezőn biztonságosan elkezdődhettek, új lendületet vettek. A termelők vetik a kukoricát, a napraforgót, nem szabad megfeledkezni a növényvédelemről sem.

Peltzer Géza

A tavaszi vetési dömping áprilisra jut, hiszen a már márciusban elvetett tavaszi árpa után  - ha a talaj a 8-10   fokot tartósan eléri  - elkezdődhet a napraforgó és a kukorica földbe juttatása is. Ez az időszak Vas megyében általában április 15-e után szokott  bekövetkezni, idén már a hónap eleje alkalmas volt vetésükre, s a munka elkezdődött  - tudtuk meg dr. Márkus Antal  szaktanácsadótól.

 A vasi gazdák - ha az elmúlt 10 évet tekintem -  általában 30-35 ezer hektár kukoricát és 5-8 ezer hektár napraforgót termeltek évente. Idén a Vas Megyei Kormányhivatal adatai szerint 36 ezer ha kukoricát (silóval együtt)  és 7000 hektár napraforgót terveznek elvetni.

A kukorica vetésterülete évek hosszú sora óta szinte megegyezik az őszi búzáéval, a vasi termelők ezt a két növényt termesztik a legnagyobb biztonsággal és a várható haszon reményében. 

- Néhány évvel ezelőtt új kártevő jelent meg Vas megyében is, a kukoricabogár (Diabrotica). Kártétele hatására hattyúnyakú lesz a növény, betakarítása nagyon nehéz, esetleg lehetetlenné válik.  A kémiai védekezés akkor sikeres, ha mind a lárva, mind a bogár ellen védekezünk. Vetés előtt teflutrin hatóanyaggal történő talajfertőtlenítés javasolt, majd a bogár betelepülésekor az alfa-cipermetrin és indoxakarb tartalmú szerekkel permeteznek.

Agrotechnikailag legjobbnak tartott védekezés a vetésváltás. Megyénkben nyolc tonna körüli évek óta az átlagtermés, melynek tápanyagigénye 184 kilogramm vegyes hatóanyag.  A napraforgó tápanyagigénye magasabb, hiszen a megyei 2,5 tonna körüli átlagos hozamhoz 353 kilogramm hatóanyag kell  - figyelmeztet a szakember. 

Az idei, eddig száraz évjárat nagy kihívás elé állítja termelőinket, hiszen várhatóan  nem bővelkedhetünk az égi áldásban ugyanúgy, mint az előző évben sem.  Szakmai vita tárgya, hogy a munkát az állomány permetezésével, vagy még a kelése előtt alapgyomirtással végezzük-e el.

- Én az alapkezelés híve vagyok, amely ha nem sikerül tökéletesen, még van lehetőség beavatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!